Pol stoletja razdelitve Cipra na grški in turški del. Kakšna bo prihodnost?

Svet 20. Jul 202416:31 0 komentarjev
Ciper
Foto: Yiannis Kourtoglou/Reuters

Na Cipru danes obeležujejo 50 let turške invazije ter posledične razdelitve otoka na grški in turški del. Ciprski predsednik Nikos Hristodulides je ob obletnici dejal, da je združitev Cipra edina prava pot naprej. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa meni, da ni več nobene koristi v nadaljevanju pogajanj pod vodstvom ZN o združitvi otoka.

Na grškem jugu otoka so se ob 4.30 po srednjeevropskem času oglasile sirene, ob isti uri, ko se je na ta dan leta 1974 začela turška invazija. Na spominski slovesnosti v Nikoziji je ciprski predsednik Nikos Hristodulides poudaril, da je ponovna združitev Cipra edina prava pot naprej.

“Ne glede na to, kaj gospod Erdogan in njegovi predstavniki na zasedenih območjih počnejo ali govorijo, je Turčija 50 let pozneje še naprej odgovorna za kršenje človekovih pravic celotnega ciprskega ljudstva in za kršenje mednarodnega prava,” je dodal.

Na jugu danes pričakujejo grškega premierja Kiriakosa Micotakisa, ki se bo s Hristodulidesem udeležil nekaterih spominskih slovesnosti.

Recep Tayyip Erdogan, ki je obiskal turški del otoka, je medtem izrazil prepričanje, da ne vidi nobene koristi v nadaljevanju pogajanj pod vodstvom Združenih narodov o prihodnosti otoka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Prepričani smo, da na Cipru ni možna federalna rešitev. Nikomur ne koristi, če rečemo, da nadaljujemo pogajanja tam, kjer smo jih pred leti končali v Švici,” je dejal. Vseeno pa je poudaril, da so se pripravljeni pogajati ter doseči trajni mir in rešitev.

Več desetletij medetničnih napetosti v nekdanji britanski koloniji je julija 1974 kulminiralo v turški invaziji, ki je sledila državnemu udaru ciprske narodne garde, podprte s strani vojaške hunte v Atenah s ciljem združitve otoka z grško celino.

Invazija je privedla do obsežnega razseljevanja prebivalstva in padca hunte v Grčiji. Turčija je posledično razširila svoje dejavnosti in zasedla dobro tretjino otoka, vključno s polovico prestolnice Nikozija. Na tem območju je trenutno republika Severni Ciper, ki jo priznava le Turčija.

Sprti strani odtlej loči tamponska cona z mirovniki ZN. Pogovori o ponovni združitvi otoka medtem potekajo že vse od leta 1974, a so doslej vedno zašli v slepo ulico. Zadnji krog pogajanj je potekal leta 2017 v Švici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!