Iskanje trupla male Danke še vedno traja, prečesavajo več lokacij

Svet 04. Apr 202415:15 > 21:27 9 komentarjev
Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto: M.M./PIXSELL/BOBO

Srbski minister za notranje zadeve Bratislav Gašić je pojasnil okoliščine smrti še ne dveletne deklice Danke Ilić, ki je bila pogrešana od 26. marca. Krivdo za njeno smrt sta prevzela 50-letna moška z območja Bora. Trupla pokojne pristojni še niso našli, policisti pa še vedno prečesavajo divja odlagališča in stavbe, povezane z družinami osumljencev.

Srbijo pretresa tragična smrt še ne dveletne deklice Danke Ilić. Krivdo za njeno smrt sta priznala 50-letna moška S. J. in D. D. z območja Bora, sicer delavca v javnem komunalnem podjetju Vodovod Bor. Osumljena sta trenutno v priporu.

Srbski minister za notranje zadeve Bratislav Gašić je na popoldanski novinarski konferenci predstavil časovnico dekličinega izginotja in smrti.

Po njegovih besedah je mati Ivana Ilić z otroki v Banjsko polje prispela 26. marca ob 13.10. Otroke je med igranjem na prostem fotografirala, zadnjo fotografijo je možu poslala ob 13.22. Ker je sin prosil za vodo, je mati odšla do avtomobila nekaj metrov stran, nato pa ugotovila, da deklice ni. Ob 13.41 je poklicala moža, ki je prispel ob 13.55. Policija je na kraj prišla ob 13.59 in začela iskalno akcijo.

Oče ustavil vozilo, v katerem je bila deklica

Kot je pojasnil srbski notranji minister, je deklica med 13.45 in 13.52 zapustila dvorišče in hodila po cesti, kar sta potrdila tudi očividca. Okoli 13.50 je mama zagledala bel avto. “Izkazalo se je, da gre za vozilo, v katerem sta bila osumljenca,” je pojasnil srbski notranji minister.

Moška naj bi se v bližini hiše s službenim vozilom Fiat Pando namreč ustavila okoli 13.50, kar sovpada s časom izginotja Danke. Ko pa sta speljala, sta po 30 metrih vožnje deklico zbila. Po navedbah notranjega ministra Gašića naj bi se osumljena z vozilom premikala 20 kilometrov na uro, policija pa predpostavlja, da je deklica stekla iz grmovja.

Za volanom je bil osumljeni D. D., sopotnik S. J. pa je iz vozila izstopil in deklico položil v prtljažnik. Med vožnjo naj bi se nato dogovorila, da bosta truplo nekam odvrgla, ob 13.57 pa ju je na poti ustavil oče Danke in vprašal, ali sta jo videla. Dejala sta, da ne. 50-letnika sta deklico odpeljala na deponijo nekaj kilometrov stran in jo tam odvrgla. Zatem sta se vrnila v podjetje in vrnila službeno vozilo. Eden od osumljencev naj bi po besedah ministra še istega večera celo sodeloval v iskalni akciji deklice.

Policija je med preiskavo pregledala posnetke nadzornih kamer desetih hiš, premike osumljencev pa je zaznal tudi GPS službenega avtomobila. “Za razdaljo 150 metrov od dvorišča sta moška potrebovala slabih 6 minut, pred deponijo pa sta se zadržala manj kot dve minuti. Prav tako je v tem času v Banjsko polje pripeljalo 17 vozil, odpeljali pa sta le dve,” je pojasnil minister. Naslednji dan po izginotju male Danke je policija 50-letnikoma, ki naj bi bila po poročanju Nova.rs. v času nesreče pijana, odredila poligrafski test, ki pa ga nista opravila. Še istega dne so jima zasegli osebna avtomobila in službeni avto.

Danka Ilić
Foto: Danka Ilić (Družbena omrežja)

Policija prekopava dvorišče enega od osumljenih

Osumljenca, ki sta deklico zbila med delovnim časom, sta ob priznanju krivde policijo odpeljala na deponijo, kjer naj bi jo pustila. Policija sicer razpolaga z informacijo, da se je eden od osumljencev 28. marca vrnil na deponijo in truplo deklice prenesel na drugo lokacijo. “Ne moremo jima verjeti, saj krivdo prelagata drug na drugega,” je poudaril srbski notranji minister Gašić.

Na kraju, kjer naj bi pustila pokojno, je bila policija dvakrat. Kot razlog, zakaj je niso našli, pa je minister navedel, da je bila deklica premeščena na drugo lokacijo. Policija torej še vedno išče dekličino truplo. Ali je bila deklica po trčenju še živa, ni znano, nekateri mediji sicer poročajo, da sta Danko ubila po tem, ko sta jo že povozila, piše Dnevnik.hr. Natančen vzrok smrti bo znan po najdbi trupla in opravljeni obdukciji.

Oče enega od osumljenih, in sicer sopotnika S. J., je policijo odvedel do barake v bližini vasi Luka, saj sumijo, da sta truplo odvrgla tam, še poroča Dnevnik.hr. Policija zdaj preiskuje kolibo, ki pripada družini osumljenega. Prav tako po neuradnih informacijah N1 Beograd preiskujejo še eno deponijo v naselju Majdanpek.

Iskanje trupla Male Danke Ilić Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto: M.M./PIXSELL/BOBO
Iskanje trupla Male Danke Ilić Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto:M.M./PIXSELL/BOBO
Iskanje trupla Male Danke Ilić Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto:M.M./PIXSELL/BOBO
Iskanje trupla Male Danke Ilić Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto:M.M./PIXSELL/BOBO
Iskanje trupla Male Danke Ilić Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto:M.M./PIXSELL/BOBO
Iskanje trupla Male Danke Ilić Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto: M.M./PIXSELL/BOBO
Iskanje trupla Male Danke Ilić Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto:M.M./PIXSELL/BOBO
Iskanje trupla Male Danke Ilić Iskanje trupla Male Danke Ilić
Foto:M.M./PIXSELL/BOBO

Za srbski Blic je spregovoril oče osumljenega S. J. in dejal, da meni, da njegov sin ne bi bil sposoben storiti česa takšnega. Dodal je, da z njim nikoli ni imel problemov ter da je pošten in deloven. “Pretekle dni je bil v redu. Lepo se je vedel. Nič ni bilo videti. Obdelovali smo vrt, vrnil je traktor, posadil solato. Včasih kaj spije, sicer pa ne uživa alkohola. Mislim, da ni zbil otroka. Bomo videli, kaj bo reklo pravosodje,” besede očeta povzema Dnevnik.hr.

Slovo domačinov od male Danke

Od male Danke so se sicer danes popoldne že začeli poslavljati občana Bora. V središču mesta so pred kulturnim domom prižigali sveče, puščali rože in igrače.

Slovo od Danke Ilić
Foto: N1/G. Bjeletić

Spomnimo, da je od 26. marca potekala obsežna iskalna akcija. Interpol je za deklico razpisal tiralico, srbske oblasti pa so prvič aktivirale sistem obveščanja za pomoč Najdi me. V preteklih dneh so srbski kriminalisti podrobno preiskali območje okoli družinske hiše in teren na območju Banjskega polja. Preiskavo so kasneje po navedbah ministrstva za notranje zadeve razširili, v iskalno akcijo se je vključila tudi slovenska policija. V okviru preiskave je policija opravila 15 poligrafskih testov, pregledala je več kot 200 hiš in stanovanj, pa tudi več kot 400 vozil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje