Policisti v Berlinu in Oxfordu končali zasedbo univerz, pridržali 170 ljudi

Svet 24. Maj 202417:35 1 komentar
protesti študentov v oxfordu
Protesti študentov v Oxfordu (Foto: Isabel Infantes/REUTERS)

Berlinska policija je v četrtek zvečer končala zasedbo študentov, ki so tako kot številni njihovi vrstniki po svetu iz protesta proti vojni v Gazi zavzeli prostore univerze. Policisti so med akcijo, ki so jo študenti označili kot nasilno, začasno pridržali 169 ljudi. Zasedbo na univerzi v Oxfordu je isti dan prekinila tudi britanska policija.

Tiskovna predstavnica berlinske policije je v četrtek zvečer sporočila, da so za kratek čas pridržali okoli 170 ljudi, potem ko so propalestinski aktivisti zasedli prostore Humboldtove univerze. Proti 25 posameznikov so sprožili kazensko preiskavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodstvo univerze je sicer sredino zasedbo prostorov iz protesta proti vojni v Gazi sprva toleriralo, nakar je policija v četrtek zvečer stavbo po ukazu berlinske ministrice za znanost Ine Czyboora in v dogovoru z županom Kaiem Wegnerjem izpraznila. Organizatorji protesta so ukrepe obsodili in policijo obtožili, da je proti študentom po nepotrebnem uporabila silo.

Medtem je britanska policija na univerzi v Oxfordu aretirala 16 ljudi. Nekatere so prijeli zaradi suma nedovoljenega vstopa na tujo posest, enega pa zaradi suma napada. Študenti naj bi med drugim nasilno vstopili v upravno stavbo univerze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška in britanska vlada veljata za ključni zaveznici Izraela, ki mu nudita tako vojaško kot diplomatsko podporo.

Na univerzah in fakultetah po vsem svetu že več tednov potekajo protesti v podporo Palestincem v Gazi in proti izraelski ofenzivi v Gazi. Valu demonstracij in zasedb prostorov ustanov so se začasno pridružili tudi slovenski študenti na čelu študenti ljubljanske Fakultete za družbene vede.

Protest študentov v Berlinu
Protest študentov v Berlinu (Foto: REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje