Poljska dokončala 186 kilometrov dolgo ograjo na meji z Belorusijo

Svet 01. Okt 202220:39 0 komentarjev
Ograja na meji med Poljsko in Belorusijo
Kacper Pempel/REUTERS

Poljska je na meji z Belorusijo dokončala gradnjo ograje, je danes na Twitterju zapisal direktor oddelka za nacionalno varnost Stanislaw Zaryn in dodal, da je "poljska meja danes najbolje zaščitena v Evropi". Pregrada je dolga 186 kilometrov, kar je sicer manj kot polovica skupne dolžine meje, sestavljena pa je iz petmetrske ograje ter bodeče žice.

Gradnja ograje je bila po poročanju poljske tiskovne agencije PAP odziv na lanskoletno migracijsko krizo, za katero Varšava krivi belorusko vlado in tamkajšnjega predsednika Aleksandra Lukašenka. Po navedbah Poljske je namreč Minsk namerno omogočal prihod tujcev iz Bližnjega vzhoda v Belorusijo in jih nato napotil proti Poljski oziroma EU, da bi se tako maščeval za sankcije, ki jih je proti beloruski vladi uvedel Bruselj.

Skupni stroški ograje na meji so znašali približno 1,6 milijarde poljskih zlotov (330 milijonov evrov). V naslednji fazi naložbe bo mejni nadzor okrepljen s kamerami in opremo za termovizijski nadzor ter senzorji. Tiskovni predstavnik poljske mejne straže je povedal, da bo predvidoma do konca leta celotna dolžina ograje pokrita s takšno tehnologijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!