Poljska obljublja novo zakonodajo pri prodaji alkoholnih pijač

Svet 03. Okt 202414:25 0 komentarjev
Pitje alkohola
Foto: PROFIMEDIA

Poljske oblasti napovedujejo prekinitev spornih praks uporabe zavajajoče embalaže pri prodaji alkoholnih pijač. Trenutno veljavna pravila, ki dovoljujejo prodajo pijač v vrečkah z motivi prigrizkov za otroke, so sprožila burne odzive v javnosti.

Kot je današnji izjavi povedal minister za kmetijstvo Czeslaw Siekierski, se slikovno gradivo, ki je uporabljeno na alkoholnih izdelkih, ne sme povezovati z drugimi izdelki, še posebej s tistimi, ki so namenjeni otrokom.

V luči tega so po njegovih navedbah na ministrstvu pripravili novo zakonodajo na področju prodaje izdelkov za potrošnike. “Naši predlogi bodo vplivali na pripravo embalaže za živila in zagotovili, da potrošniki pri tem ne bodo zavedeni,” je napovedal poljski kmetijski minister in dodal, da bodo predlagali tudi nova pravila glede embalaže za prodajo žganih pijač.

Trenutno veljavna pravila so namreč v javnosti sprožila veliko negodovanja, saj so dovoljevala prodajo alkohola v vrečkah z motivi, ki bi jih zlahka zamenjali s prigrizki za otroke.

Podjetje, ki je prodajalo omenjene vrečke, se je zaradi pritiska javnosti in vlade odločilo, da izdelek umakne s trga, je še pojasnil Siekierski.

Glavni sanitarni inšpektor Pawel Grzesiowski pa je ob tem napovedal, da bodo inšpektorji opravili tudi pregled obratov za proizvodnjo in prodajo alkoholnih vrečk. Kmetijsko-živilska inšpekcija pa bo uvedla nadzor nad pravilnostjo označevanja proizvodov.

Da vlada pripravlja ukrepe za zaustavitev trenutnih spornih prodajnih praks prodaje alkohola, je že v torek napovedal tudi poljski premier Donald Tusk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!