Poljska zaradi poskusov sabotaže zaprla enega svojih ruskih konzulatov

Svet 22. Okt 202422:03 0 komentarjev
Poznan
Foto: PROFIMEDIA

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski je danes sporočil, da je odredil zaprtje ruskega konzulata v Poznanu na zahodu države zaradi domnevnih poskusov sabotaže, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zunanje ministrstvo v Moskvi se je že odzvalo in obljubilo "boleč odgovor".

“Imam informacije, da Rusija stoji za poskusi sabotaž na Poljskem in v zavezniških državah. Zato sem se odločil, da umaknem dovoljenje za delovanje ruskega konzulata v Poznanu,” je danes povedal poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski.

Na njegove besede se je že odzvalo rusko zunanje ministrstvo. “Na ta sovražni korak bomo odgovorili z bolečim odzivom,” je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti povedala tiskovna predstavnica ministrstva Marija Zaharova.

Odnosi med Rusijo in Poljsko so zlasti od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja leta 2022 vse bolj napeti. Varšava je Moskvo že večkrat obtožila izvajanja vohunskih dejavnosti, kibernetskih napadov in sabotaž na ozemlju Poljske in drugih članic EU.

“Če se bo ta hibridna vojna nadaljevala, si pridržujemo pravico do nadaljnjih odločnih ukrepov,” je danes še dejal Sikorski.

Poljska je maja že omejila gibanje ruskih diplomatov na svojem ozemlju. Zaharova je takrat v odzivu dejala, da bo Moskva sprejela povračilne ukrepe, oblasti v Varšavi pa obtožila, da se “utapljajo v rusofobiji”.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!