Poljski premier: Prebežniki prek Belorusije na našo mejo prihajajo organizirano

Svet 16. Okt 202413:34 0 komentarjev
Donald Tusk
Donald Tusk (Foto: David W Cern/REUTERS)

Poljski premier Donald Tusk je prepričan, da se migranti na poljski vzhodni meji ne pojavljajo spontano in naključno, temveč so migracije prek Belorusije organizirane na paravojaški način. Od začetka leta so zabeležili skoraj 28.000 poskusov nezakonitega prehoda meje.

“Ta dejanja so organizirana na paravojaški način in vse pogosteje opažamo, da se v Siriji in Iranu organizirajo skupine, ki niso usposobljene le za nezakonito prehajanje meje, ampak tudi za ravnanje, ki ga moramo v Natu opredeliti kot nevarno,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po njegovih besedah obstajajo dokazi, da iz Sirije iz zaporov izpuščajo kriminalce in ljudi, povezane s terorističnimi organizacijami, ter jih pripeljejo do poljsko-beloruske meje, ki je tudi zunanja meja Evropske unije.

Poljska namerava sprejeti nov zakon o začasni ukinitvi pravice do azila za migrante, ki nezakonito prečkajo mejo z Belorusijo. Osnutek zakona naj bi bil pripravljen v nekaj tednih. Tuskova levosredinska vlada je v torek sprejela dokument o migracijah, ki predvideva začasno omejitev pravice do azila.

Poljska in EU očitata ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in njegovemu zavezniku, beloruskemu voditelju Aleksandru Lukašenku, da namerno usmerjata migrante s kriznih regij na zunanjo mejo EU in s tem izvajata pritisk na Zahod. Od začetka leta je poljska mejna straža zabeležila skoraj 28.000 poskusov nezakonitega prehoda meje.

Poljski predsednik Andrzej Duda je do načrtovanega omejevanja pravice do azila kritičen. To ne bo pripomoglo k zatesnitvi meje in zajezitvi nezakonitih migracij,” je danes dejal v govoru pred parlamentom. Trdi, da bo zakonodaja namesto tega preprečila predstavnikom beloruske opozicije, da bi na Poljskem zaprosili za azil. “To je očitno usodna napaka,” je bil kritičen Duda. “Gospod predsednik, česa bolj neumnega si ne bi mogli izmisliti,” je v odzivu na njegovo izjavo dejal Tusk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!