Poljski premier Tusk napovedal vojno nenavadnemu nasprotniku

Svet 26. Sep 202419:04 2 komentarja
Poljski premier Donald Tusk
Poljski premier Donald Tusk (Foto: PROFIMEDIA)

Po uničujočih poplavah, ki so prizadele števila mesta v Srednji Evropi, je poljski premier napovedal vojno nenavadnemu nasprotniku, ki ga med drugim posredno krivi za stanje v državi.

Vodja nekdaj vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jarosław Kaczyński si lahko oddahne, njegov politični naslednik in nasprotnik, predsednik vlade Donald Tusk, si je namreč našel novega nasprotnika, piše bruseljski portal Politico.

Medtem ko se država sooča s smrtonosnimi poplavami, ki jih je povzročilo močno deževje v Srednji Evropi, je poljski predsednik vlade za poslabšanje težav obtožil nenavadnega nasprotnika – bobre. Na nedavnem sestanku krizne skupine je Tusk namreč pod vprašaj postavil varnost jezov in nasipov, ki jo po njegovih besedah ogrožajo te kosmate živali.

Bobri gradijo jezove, da bi si ustvarili udoben dom in se zaščitili pred plenilci, vendar lahko ti jezovi po mnenju nekaterih raziskovalcev, s katerimi se Tusk očitno strinja, poškodujejo rečne bregove in povzročijo kopičenje vode.

“Včasih je treba izbrati med ljubeznijo do živali in varnostjo mest, vasi ter stabilnostjo nasipov,” je po poročanju Politica dejal Tusk in dodal, da je treba infrastrukturo zaščititi pred bobri in da bo vlada v okviru zakona dovolila vse ukrepe proti bobrom za zaščito nasipov. “Naredite, kar morate, jaz bom te odločitve zagovarjal. Jezovi so danes absolutna prednostna naloga,” je še dejal Tusk.

Izjemne padavine v Srednji Evropi so povsod po stari celini povzročile poplave. Zaradi njih je življenje izgubilo najmanj 16 ljudi, številna mesta na Češkem in Poljskem pa so bila evakuirana. Poljska vlada je na vrhuncu poplav na najbolj prizadeta območja poslala tudi vojsko.

BOBER
Foto: PROFIMEDIA

“Tuskove izjave so nesmisel”

Okoljski biolog in strokovnjak za bobre Andrzej Czech pa je za Politico komentiral, da so Tuskove izjave “nesmisel” ter da jih varšavska vlada uporablja izključno za dosego političnih ciljev. “Izjavo je javnosti posredoval le zato, da bi dokazal, kako hitro in učinkovito je vlada našla grešnega kozla za poplave,” je še dejal.

Kot še pojasnjujejo na bruseljskem portalu, so lovci in kmetje namreč močan lobi v eni od Tuskovih koalicijskih partneric, tj. v agrarno-konservativni Poljski ljudski stranki (PSL). “Kmetje običajno nasprotujejo bobrom, ker včasih zaradi njih poplavi polja in posledično uniči pridelke,” je še pojasnil biolog in ob tem poudaril, da sta problematična zgolj dva odstotka bobrišč v državi.

“Navadni ljudje bodo veseli, da je bilo nekaj hitro storjeno – lovci pa bodo dobili davkoplačevalski denar,” je še pojasnil Czech in zaključil, da bi lov na bobra vodil k množičnemu uničevanju habitatov, kar pa da ni prava pot k rešitvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje