Poljski zunanji minister: Ruske rakete je treba sestreliti še nad Ukrajino

Svet 02. Sep 202414:01 4 komentarji
Radoslaw Sikorski
Radoslaw Sikorski (Foto: PROFIMEDIA)

Poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski meni, da bi morala Poljska sovražne rakete in drone, ki potujejo proti njej, sestreliti še nad Ukrajino. Članstvo v Natu, ki takšnemu posredovanju sicer nasprotuje, po njegovo ni nad dolžnostjo države, da se zaščiti.

Poljska je dolžna sestreliti ruske rakete in brezpilotnike, še preden ti iz Ukrajine vstopijo v njen zračni prostor, je v danes objavljenem intervjuju dejal poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski.

“Članstvo v Natu ne prevlada nad odgovornostjo vsake države, da zaščiti lasten zračni prostor – to je naša ustavna dolžnost,” je v intervjuju za časnik Financial Times dejal Sikorski.

Po njegovem mnenju bi morala Poljska sovražne rakete in drone, ki potujejo proti njej, sestreliti še nad Ukrajino, rekoč, da je tveganje, ko enkrat prečkajo mejo, precejšnje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana je prav tako za Financial Times izrazil nestrinjanje s stališčem Sikorskega. “Seveda spoštujemo pravico vsake zaveznice, da zagotovi svojo nacionalno varnost. Toda v Natu smo se vedno posvetovali drug z drugim, preden smo sprejeli ukrepe, ki bi lahko imeli posledice za vse nas,” je poudaril.

Od začetka vojne v Ukrajini se je na Poljskem zvrstilo že več incidentov, povezanih z raketami in droni, ki so iz Ukrajine prileteli na poljsko ozemlje. Nazadnje je minuli teden med obsežnim ruskim napadom v poljski zračni prostor vstopil neidentificiran predmet, najverjetneje brezpilotnik, ki pa ga še iščejo.

Pred tem je denimo novembra 2022 na poljsko vas Przewodow blizu meje med državama padel izstrelek ukrajinske zračne obrambe in zahteval dve smrtni žrtvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje