Pomembne volitve v Moldaviji: odločajo o novem predsedniku in približevanju EU

Svet 20. Okt 202412:17 0 komentarjev
Moldavija, volitve
Foto: PROFIMEDIA

V Moldaviji so se ob 7. uri po lokalnem času odprla volišča, na katerih bodo danes volivci odločali o novem predsedniku države in približevanju Evropski uniji. Že zjutraj je več deset tisoč ljudi oddalo svoj glas v prestolnici Kišinjev, za zdaj pa pri volilni komisiji niso zaznali incidentov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aktualna predsednica države Maia Sandu je ob oddaji glasu opozorila na usodo države. “Volila sem, ker morajo Moldavci odločati o svoji usodi sami, ne pa laži in umazan denar,” je povedala.

V državi so do 15. ure po lokalnem času zabeležili visoko volilno udeležbo, saj je svoj glas na predsedniških volitvah oddalo 39 odstotkov upravičencev oz. 1,1 milijona, kar je 215.000 več kot leta 2020. Referenduma se je medtem udeležila okoli tretjina volivcev.

Sandu velja za favoritinjo predsedniških volitev. Glede na ankete pa se obeta tudi potrditev proevropske poti države na referendumu, na katerem sicer volivci odgovarjajo na vprašanje, ali naj se vstop v EU zapiše kot cilj v moldavsko ustavo.

Proruske sile v državi so sicer pozivale k bojkotu glasovanja, ki ga je minuli teden v Kišinjevu kot velik mejnik pozdravila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

52-letna Sandu, ki se bo na volitvah potegovala za drugi mandat, meni, da je poslanstvo njene generacije vključiti Moldavijo v evropsko družino. Po njenih besedah je pridružitev EU moldavski Marshallov načrt. Pristopna pogajanja je država uradno začela junija letos.

V prvem krogu volitev bo nekdanjo svetovalko pri Svetovni banki izzvalo sedem kandidatov in tri kandidatke. Obeta se ji približno 36-odstotna podpora. V zelo verjetnem drugem krogu bodo volivci najverjetneje izbirali med njo in nekdanjim državnim tožilcem Aleksandrom Stoianoglom.

Ta sicer prav tako velja za proevropskega politika, a se obenem zavzema za dobre odnose z Moskvo, ki ima v Moldaviji tradicionalno velik vpliv. Vstopu v unijo ne nasprotuje niti njegova, Rusiji naklonjena stranka socialistov, ki pa Sandu očita, da je referendum razpisala istočasno zato, da bi povečala možnosti za ponovno izvolitev.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!