Pomembno odkritje raziskovalcev: bi se demenci lahko ognili s cepljenjem?

Svet 25. Jul 202419:45 0 komentarjev
Starostniki
Simbolična fotografija (Foto: PROFIMEDIA)

Britanski raziskovalci so s pomočjo zdravniških kartotek 200 tisoč Američanov prišli do pomembnih ugotovitev. Pri ljudeh, cepljenih z novim cepivom proti pasavcu, so namreč zaznali manjšo pojavnost demence v primerjavi s tistimi, ki so bili cepljeni s prejšnjim cepivom.

Na svetu živi prek 55 milijonov ljudi z demenco, samo v Sloveniji je bilo po podatkih Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica leta 2022 diagnosticiranih 47.000 oseb s to boleznijo. Do leta 2050 je pričakovano, da bo pri nas že 85.000 obolelih z demenco. Polovica obolelih v razvitem svetu sicer še ni diagnosticirana, piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Uradnega zdravila za zdravljenje demence še ni, a raziskovalci z britanske Univerze z Oxfordu so prišli do pomembnih ugotovitev. Zaznali so namreč indice, da bi nedavno odobreno cepivo proti pasavcu, ki ga pri odraslih povzroči virus noric, lahko poleg tega zamaknilo tudi pojav demence, sicer enega najpogostejših vzrokov smrti pri starejših.

To sicer ni prvi indic, ki nakazuje na zmanjšanje pojavnosti demence po cepljenju. Ko so leta 2006 potrdili cepivo Zostavax, so številne študije namigovale, da je tveganje za demenco pri cepljenih lahko manjše kot pri ostalih. Novo, učinkovitejše cepivo proti pasavcu, s katerim so začeli cepiti leta 2017, pa bi lahko imelo še večje učinke.

Shingrix
Cepivo Shingrix (Foto: PROFIMEDIA)

Pojavnost demence kar 17 odstotkov nižja

Ekipa raziskovalcev je preučila prek 200 tisoč zdravstvenih kartotek državljanov ZDA. Med njimi je približno polovica prejela omenjeno cepivo Zostavax, druga polovica pa novo cepivo Shingrix.

Pri tistih, ki so bili cepljeni s Shingrixom namesto Zostavaxom, je bila pojavnost demence za kar 17 odstotkov nižja. Ljudem, pri katerih se je demenca že razvila, je to pomenilo dodatnih 164 dni oziroma skoraj šest mesecev življenja brez demence. Učinek je bil sicer opaznejši pri ženskah (22-odstoten) kot pri moških (13-odstoten).

“Če bodo te ugotovitve potrjene v kliničnih raziskavah, bi lahko imele pomembne posledice za starejše odrasle, zdravstvene storitve in javno zdravje,” je po poročanju britanskega Guardiana dejal Maxime Taquet z Univerze v Oxfordu.

V lanskem letu so uporabo cepiva Shingrix omogočili tudi v Združenem Kraljestvu, kjer bodo pozorno spremljali tudi učinke na razvoj demence. Za zdaj sicer še ni jasno, ali bi bila zaščita pred demenco učinkovitejša, če bi se cepili že mlajši ljudje.

Kot poudarjajo raziskovalci, je bila študija narejena brez sodelovanja farmacevtskega podjetja, ki izdeluje cepivo Shingrix. Uradnega zdravila za zdravljenje bolezni za zdaj še ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!