Pomembno srečanje Šojguja in Kima v času, ko Moskva potrebuje orožje

Svet 13. Sep 202413:14 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Vodja ruskega sveta za nacionalno varnost Sergej Šojgu se je danes v Pjongjangu srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Po navedbah Moskve bo srečanje pomembno prispevalo k izvajanju junija sklenjenega sporazuma o strateškem partnerstvu med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sergej Šojgu je Severno Korejo obiskal v obdobju, ko Moskva potrebuje orožje za nadaljevanje več kot 30-mesečne vojne v Ukrajini in ko Zahod obtožuje Pjongjang, da Moskvi pri tem pomaga. Tako Rusija kot Severna Koreja sicer zanikata navedbe Washingtona in Kijeva, da ruska vojska v Ukrajini uporablja severnokorejsko orožje.

Kot so sporočile ruske oblasti, je srečanje potekalo v skladu z dogovorom voditeljev med junijskim obiskom predsednika Vladimirja Putina v Pjongjangu.

Putin in Kim sta takrat podpisala sporazum o strateškem partnerstvu, ki vključuje vzajemno pomoč v primeru agresije zoper njuni državi. Putin je ob tem opozoril, da državi ne bosta dopuščali izsiljevanja Zahoda s sankcijami in pozval k ponovni preučitvi sankcij ZN proti Severni Koreji.

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, od začetka vojne v Ukrajini pa so odnosi med močno sankcioniranima državama še tesnejši.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!