Putin in Kim podpisala “prelomni dogovor” o vzajemni pomoči v primeru agresije

Svet 19. Jun 202407:32 > 12:42 13 komentarjev

Ruski predsednik Vladimir Putin je med obiskom Severne Koreje z voditeljem Kim Džong Unom podpisal dogovor o "vzajemni pomoči" v primeru "agresije" na katerokoli od teh dveh držav. Voditelja naj bi skupaj preživela ves dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zjutraj prispel na obisk v Pjongjang. Sprejel ga je severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Po razkošni slovesnosti dobrodošlice za Putina je sledil sestanek, na katerem sta voditelja podpisala “prelomni dogovor” o vzajemni pomoči v primeri agresije, poroča BBC.

“Sporazum predvideva medsebojno pomoč v primeru agresije na katerokoli od  teh dveh držav,” je po poročanju ruskih medijev sporočil Putin. V izjavi je tudi izkazal naklonjenost severnokorejskemu odnosu do Ukrajine. “Zelo cenimo vašo sistematično in stalno podporo ruski politiki, tudi glede ukrajinskega vprašanja,” je dejal.

Po besedah Kima so odnosi med Severno Korejo in Rusijo vstopili v novo obdobje. “Odnosi med našima državama vstopajo v novo obdobje razcveta, ki ga ni mogoče primerjati niti z obdobjem korejsko-sovjetskih odnosov v prejšnjem stoletju,” je dejal. Putina je označil za “najbolj iskrenega prijatelja korejskega ljudstva”, Rusijo pa za “najbolj pošteno prijateljico in zaveznico” Pjongjanga.

Tuji analitiki ocenjujejo, da bi lahko pakt med državama vplival tudi na vojno v Ukrajini, tudi piše BBC.

Putin v Severni Koreji Putin v Severni Koreji
Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov via REUTERS
Putin v Severni Koreji Putin v Severni Koreji
Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov via REUTERS
Putin v Severni Koreji Putin v Severni Koreji
Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov via REUTERS
Vladimir Putin in Kim Džong Un Vladimir Putin in Kim Džong Un
Foto: KCNA via REUTERS
Vladimir Putin v Severni Koreji Vladimir Putin v Severni Koreji
Foto: Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS

V pogovorih je sodelovalo več visokih predstavnikov obeh vlad, med drugim šef ruske diplomacije Sergej Lavrov in novi minister za obrambo Andrej Belousov ter severnokorejski premier Kim Tok Hun.

Putinov svetovalec Jurij Ušakov je dejal, da je tokratni obisk pomemben za utrjevanje meddržavnih vezi, hkrati pa, da “kaže, da se Rusija zavzema za enakopraven dialog in je odprta za sodelovanje z vsemi državami (…) kljub vsem poskusom Zahoda, da bi pritisnil na nas.”

Putin v Severni Koreji po 24 letih

Putin je sosednjo Severno Korejo obiskal drugič. Državo je prvič obiskal pred 24 leti, ko se je srečal s takratnim voditeljem Kim Džong Ilom, očetom Kim Džong Una. Obisk je prelomen tudi zato, ker se ruski predsednik od začetka vojne v Ukrajini redko mudi v tujini, Kim pa v Pjongjangu od pandemije covida-19 še ni gostil svetovnega voditelja.

Lansko srečanje voditeljev v Rusiji je na Zahodu sprožilo zaskrbljenost glede orožarskih poslov med državama. Tako Rusija kot Severna Koreja sicer zanikata navedbe Washingtona in Kijeva, da ruska vojska v Ukrajini uporablja severnokorejsko orožje.

Putin bo predvidoma danes zapustil Pjongjang, pred vrnitvijo domov pa bo opravil še dvodnevni obisk v Vietnamu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje