Poostrili nadzor potopljene jahte: skrivala naj bi tajne obveščevalne podatke

Svet 21. Sep 202418:24 0 komentarjev
Reševalci na mestu brodoloma jahte Bayesian
Reševalci na mestu brodoloma jahte Bayesian (Foto: PROFIMEDIA)

Razbitine luksuzne jahte Bayesian, ki je avgusta potonila v bližini Sicilije, naj bi na krovu skrivale nekaj posebnega. V zaprtih vodotesnih sefih naj bi se skrivali trdi diski z občutljivimi podatki obveščevalnih služb. V strahu, da bi "zaklad" zamikal tuje obveščevalce, so preiskovalci nesreče uvedli strog nadzor razbitin.

Potapljači, ki v bližini Sicilije pregledujejo in nadzorujejo potopljeno 40 milijonov dolarjev vredno superjahto Bayesian, so zaprosili za okrepljeno varovanje potopljenega plovila. Skrbi jih namreč, da bi tuje države in obveščevalne službe lahko zamikala vsebina tesno zaklenjenih sefov na ladji. Kot je za ameriški CNN povedalo več virov blizu preiskave, naj bi se v sefih skrivali občutljivi podatki, povezani z več zahodnimi obveščevalnimi službami.

Spomnimo, da je jahto konec avgusta v bližini Palerma zajelo neurje, več kot 50-metrsko luksuzno plovilo pa je potonilo. Obalna straža je uspela rešiti 15 potnikov, osem pa jih nesreče ni preživelo.

Med njimi je bil tudi britanski tehnološki mogotec Mike Lynch, ki je bil po pisanju CNN prek svojih podjetij za kibernetsko varnost povezan z ameriškimi, britanskimi in nekaterimi drugimi obveščevalci. Lynch je glede na dostopne podatke v zvezi s kibernetsko varnostjo svetoval tudi britanskima premierjema Davidu Cameronu In Theresi May. Jahta je bila sicer v lasti podjetja Lyncheve žene Angela Bacares, ki je brodolom preživela.

Potopljeni Bayesian leži na golobini okoli 50 metrov, na njem pa naj bi bili vodotesni sefi, v katerih naj bi se skrivala dva šifrirana trda diska z zelo zaupnimi informacijami, je za CNN dejal vir blizu preiskave.

Bayesian
Maketa jahte Bayesian (Foto: PROFIMEDIA)

Lokalni organi pregona so se sprva bali, da bi luksuzni sloves jahte privabil tatove, ki bi na potopljenem plovilu iskali dragocenosti. Sedaj jih bolj kot tatovi dragocenosti skrbijo lovci na obveščevalne podatke, zaradi česar so že zaprosili za podvodni in nadvodni nadzor potopljenega Bayesiana. “Uradna zahteva za dodatno varovanje razbitin do njihovega dviga je bila sprejeta in izvedena,” je za CNN potrdil Francesco Venuto iz civilne zaščite.

V sklopu preiskavi morebitne malomarnosti in odgovornosti kapitana ter nekaterih drugih članov posadke so zaslišali tudi 15 preživelih, med katerimi je šest potnikov in devet članov posadke. Po navedbah anonimnega vira, ki je spregovoril za CNN, so nekateri dejali, da Lynch ni zaupal shranjevanju podatkov v oblaku in da je med plovbo trde diske s podatki vedno hranil na jahti.

Skupino preiskovalcev nesreče v prihodnje čaka dvig 473-tonskega plovila na površje, ki bo vse prej kot enostaven. Jahta ima v rezervoarjih 18.000 litrov goriva, poleg tega pa bo, kot kaže, treba paziti tudi na drug občutljiv tovor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!