Poplave v BiH: med umrlimi nosečnica in babica, ki je rešila življenje dojenčku

Svet 05. Okt 202408:06 > 11:28 0 komentarjev

Obilne padavine, ki so v zadnjih dneh zajele regijo, so v Bosni in Hercegovini (BiH) terjale smrtne žrtve. Najhuje je v mestu Jablanica, kjer je umrlo 12 ljudi. Skupaj je življenje v BiH izgubilo 13 ljudi. Čeprav so sprva poročali o 21 mrtvih, so danes predstavniki oblasti sporočili, da so nekatere žrtve šteli dvakrat. Med smrtnimi žrtvami v Jablanici je tudi nosečnica. Predsednik Federacije BiH Nermin Nikšić je povedal, da so v uničujočih poplavah umrle cele družine in da je preživel dojenček, saj ga s svojim telesom rešila babica, ki je umrla. Reševalne službe tudi danes nadaljujejo iskanje več deset pogrešanih, oblasti pa se bojijo, da bo število žrtev še naraslo.

V delih Bosne in Hercegovine (BiH) po tem, ko jih je prizadela uničujoča ujma, ki je povzročila obsežne poplave in plazove, vladajo izredne razmere. Vlada Federacije BiH je v petek razglasila stanje naravne nesreče.

Čeprav so tamkajšnji mediji sprva poročali, da se je število umrlih povzpelo na 21, je na dopoldanski novinarski konferenci tiskovni predstavnik Hercegovsko-neretvanske županije Darko Juka sporočil, da je uradno umrlo 13 ljudi, saj naj bi nekatere šteli dvakrat.

“Ena oseba je umrla na območju Konjica, medtem ko je v Jablanici umrlo 12 ljudi,” je dejal. Število smrtnih žrtev bi lahko še naraslo, saj reševalne službe nadaljujejo iskanje več deset pogrešanih. Najbolj kritične razmere so v Jablanici severno od Mostarja, kjer je voda odnašala hiše. V naselju Zlate je umrla nosečnica, potem ko je nanjo padlo drevo, poroča N1 BiH.

Tudi v Donji Jablanici so porušene številne hiše, ceste in mostovi, odneslo je del železniške proge. Veliko je ugibanj o tem, da je vzrok za plaz, ki je zasul več hiš, kamnolom nad naseljem. Župan občine Jablanica Damir Šabanović je izjavil, da se soočajo s tragedijo brez primere. “Žal je po neurju veliko število žrtev, iščemo pogrešane (…). Družinam žrtev izrekam iskreno sožalje in podporo,” je povedal in dodal, da so od zgodnjih jutranjih ur na terenu reševalci, ki se z mehanizacijo trudijo pomagati vsem.

Premier Federacije BiH Nermin Nikšić je za N1 BiH ob tragediji, ki je prizadela državo, dejal, da je gmotno škodo, ne glede na to, kakšna je, mogoče nadomestiti. “Vedno obstaja možnost solidarnosti, dodelitve sredstev. Človeškega življenja pa ni mogoče nadomestiti. Slika je pretresljiva in verjetno bo trajalo še dolgo, da bodo prebivalci poplavljenih krajev na to pozabili – če sploh,” je dejal. Dodal je, da je žrtev veliko več, med njimi naj bi umrle cele družine. “En dojenček je preživel, saj ga je s svojim telesom zaščitila babica, ki je umrla,” je za N1 BiH še povedal Nikšić.

Spomnimo, da so to že druge uničujoče poplave, ki so prizadele BiH v zadnjih desetih letih. Tudi v poplavah maja 2014 so bile smrtne žrtve.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!