Popolno uničenje v predmestju Bejruta, Izrael nadaljuje napade tudi v Gazi

Svet 09. Okt 202412:29 > 16:09 0 komentarjev

Iz predmestja Bejruta, ki je pogosta tarča izraelskega bombardiranja, poročajo o obsežnem uničenju. "Povsem je neprepoznavno," razmere opisuje dopisnica Al Džazire. Izrael nadaljuje tudi napade v Gazi.

Zaradi spopadov na jugu in napadov na Bejrut in vzhod Libanona narašča število beguncev, ki varnost iščejo na severu države, poroča katarska televizija Al Džazira.

Zaradi bombardiranja je v Libanonu razseljenih na stotisoče ljudi. Po navedbah Združenih narodov je Izrael četrtini Libanona ukazal, naj se razselijo, prav tako se “zaskrbljujoče hitro slabšajo” humanitarne razmere.

Pogosta tarča izraelskega bombardiranja je bejrutsko predmestje Dahija. Po poročanju Al Džazire je v ta del mesta in iz njega zelo težko priti. Glede na videoposnetke, ki od tam prihajajo, je po poročanju dopisnice Al Džazire iz Bejruta Laure Kahn Dahija “popolnoma uničena, stavbe so uničene, ceste so uničene. Povsem neprepoznavno”.

Uničenje v Libanonu Uničenje v Libanonu
Foto: Abdel Hadi Ramahi/REUTERS
Uničenje v Libanonu Uničenje v Libanonu
Foto: Abdel Hadi Ramahi/REUTERS
Uničenje v Libanonu Uničenje v Libanonu
Foto: Abdel Hadi Ramahi/REUTERS

Na jugu Libanona se izraelska invazija medtem sooča z odporom Hezbolaha, ki pa sočasno odgovarja z raketnimi napadi na Izrael.

Šiitsko gibanje je po lastnih navedbah odbilo dva poskusa napredovanja izraelskih vojakov na obmejnem območju.

Medtem Hezbolah trdi, da je odbil izraelske sile na jugu Libanona. Na jugozahodu države so na izraelsko vojsko izvedli topniški in raketni napad, so sporočili v libanonskem gibanju.

Predtem je Hezbolah sporočil, da so se njegovi borci spopadli z izraelskimi vojaki v mestu Blida. Izraelska vojska je v Libanon vdrla pred tednom dni, kot pravijo v Hezbolahu, pa od takrat ni mogla napredovati.

Izraelski premier Netanjahu je v torek dejal, da sta bila v izraelskih zračnih napadih ubita naslednika Nasrale. In napoveduje nadaljevanje vojne proti Libanonu, državo je posvaril, da jo lahko doleti podobno uničenje kot Gazo, če se ne znebi gibanja Hezbolah. To je zagrozilo z novim raketnim obstreljevanjem izraelskih mest, če se bo bombardiranje libanonskih naselij nadaljevalo.

Evropska unija je danes proti Libanonu poslala tri letala s humanitarno pomočjo. Prvo naj bi v Bejrut prispelo v petek, so sporočili v Bruslju. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem poudarila, da EU stoji ob strani prizadetim v Libanonu.

Izrael nadaljuje napade v Gazi

Izrael nadaljuje tudi vojaške operacije v Gazi. V napadih na enklavo je bilo ponoči in zjutraj ubitih najmanj 20 Palestincev, o smrtni žrtvi racij okupacijskih sil pa so v torek zvečer poročali tudi z Zahodnega brega.

Organizacija Zdravniki brez meja (MSF) je izraelsko vojsko pozvala, naj prekliče ukaze za evakuacijo severa Gaze, saj bo ta ukrep še poslabšal humanitarno katastrofo na območju. Kot so opozorili, so v okviru zadnje prisilne množične razselitve prebivalci Bejt Hanuna, Džabalije in Bejt Lahije prejeli ukaz, naj se premaknejo na jug v t. i. humanitarno cono med Al Mavasijem in mestom Deir el Bala.

Gaza
Foto: Ramadan Abed/REUTERS

Na tem območju v “nečloveških razmerah” že živi več kot milijon ljudi, sporoča MSF, pri tem pa izraelske sile tam nadaljujejo napade. V nevarnosti so tako civilisti kot humanitarni delavci.

V Kairu srečanje predstavnikov Hamasa in Fataha

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes sporočilo, da v Kairu poteka srečanje z voditelji rivalskega gibanja Fatah, ki vlada na okupiranem Zahodnem bregu. Srečanje je namenjeno razpravi o vojni na območju Gaze in prizadevanjem za palestinsko narodno enotnost, so sporočili.

Hamas in Fatah, ki ga vodi Mahmud Abas, sta tekmeca že desetletja in sta se spopadla leta 2007. Od takrat je palestinsko vodstvo razdeljeno med palestinske oblasti pod vodstvom Fataha, ki ima omejeno moč na Zahodnem bregu, in Hamasom, ki nadzoruje območje Gaze. Med skupinama že več let potekajo pogovori o spravi, ki pa do zdaj niso prinesli pravega napredka.

Julija letos je Kitajska gostila srečanje predstavnikov obeh gibanj. Po srečanju je Peking sporočil, da se palestinska gibanja strinjajo glede oblikovanja začasne vlade narodne sprave po koncu vojne v Gazi. Dogovor je s podpisom pekinške deklaracije potrdilo 14 palestinskih gibanj.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!