Porast sifilisa v Srbiji, v Sloveniji nekaj primerov letno: kakšni so simptomi

Svet 22. Jan 202311:40 0 komentarjev
Bakterija, ki povzroča sifilis
PROFIMEDIA

Srbija se v zadnjem času sooča z vse več primeri sifilisa. V Sloveniji vsako leto odkrijejo nekaj primerov te nevarne spolno prenosljive bolezni. Kakšni so simptomi, kako jo zdravimo in kako se prenaša sifilis?

V srbski prestolnici v zadnjem času beležijo večje število primerov sifilisa, nevarne spolno prenosljive bolezni, ki jo povzroča bakterija Treponema pallidum, poroča srbski N1. Sifilis lahko, če ni pravilno zdravljen, povzroči dolgotrajne zaplete in celo smrt. Lani je bilo po podatkih NIJZ-a v Sloveniji prijavljenih šest primerov sifilisa, štirje pri moških in dva pri ženskah.

Kako se sifilis širi

S sifilisom se lahko okužite pri direktnem stiku z značilno kožno ali sluznično spremembo (razjedo) med vaginalnim, oralnim ali analnim spolnim odnosom. Če je okužena nosečnica, lahko okužbo prenese na nerojenega otroka.

Kakšni so simptomi sifilisa

Na vstopnem mestu nastane neboleča razjeda ali trdi čankar, s področno povečanimi bezgavkami. Za tem se razvijejo nesrbeči izpuščaji po dlaneh, podplatih, celem telesu ali le na posameznih delih telesa.  Po nekaj mesecih telo obvlada okužbo in nastopi obdobje brez težav. Če bolezni ne zdravimo, lahko sifilis kasneje povzroči uničujoče spremembe v katerem koli organskem sistemu (npr. prizadene osrednje živčevje).

V prvem stadiju sifilisa lahko na mestu, kjer je povzročitelj sifilisa vstopil v telo, opazite eno ali več kožnih sprememb. Ta je običajno okrogla, neboleča razjeda, in jo lahko tudi spregledamo. Zlahka jo namreč lahko zamenjamo za vraščeno dlako ali kakšno drugo podobno nenevarno spremembo. Razjeda je običajno prisotna tri do šest tednov in se zaceli sama. Čeprav sčasoma izgine, se je treba zdraviti, saj s tem preprečimo napredovanje bolezni v naslednji stadij.

Med drugim stadijem se lahko pojavi grob, rdečkasto rjav nesrbeč kožni izpuščaj, pojavi se tudi na dlaneh in/ali podplatih. Lahko se pojavijo tudi spremembe v ustih, nožnici ali zadnjiku. Izpuščaj se pokaže, ko se primarna kožna sprememba že zdravi, oziroma lahko tudi do nekaj tednov po ozdravitvi. Izpuščaj je včasih tudi težko opaziti. Prisotni so tudi drugi bolezenski znaki: vročina, otekle bezgavke, boleče žrelo, izguba las na delih lasišča, glavobol, izguba telesne teže, bolečine v mišicah in utrujenost. Bolezenske težave izzvenijo ne glede na to, ali se okužba zdravi ali ne.

Nezdravljen sifilis se lahko v zelo resni obliki pojavi tudi po 30 letih

Ob tem na NIJZ opozarjajo, da lahko okužba, brez ustreznega zdravljenja, preide v latentni stadij sifilisa. Ta nastopi, ko vse bolezenske težave prejšnjih stadijev izginejo.

Če se ne zdravite, lahko okužba poteka brez bolezenskih težav in znakov leta in leta. Večina oseb z nezdravljenim sifilisom ne razvije poznega stadija bolezni. Če pa se bolezen ponovno pojavi (to je lahko 10 do 30 let po okužbi), je zelo resna.

Znaki poznega stadija se najpogosteje kažejo kot prizadetost srčno-žilnega sistema in prizadetosti osrednjega živčnega sistema (nezmožnost premikanja delov telesa, otopelost, demenca …). V poznem stadiju sifilisa bolezen prizadene notranje organe, kar vodi v smrt, opozarja NIJZ.

Kako lahko preprečim okužbo s sifilisom

Okužbo lahko preprečite z varnim spolnim vedenjem, to so spolni odnosi z enim samim zvestim spolnim partnerjem, ki je neokužen. Sicer tveganje lahko zelo zmanjšamo s pravilno uporabo kondomov pri vsakem spolnem odnosu. Bolnik je najbolj kužen v obdobju zgodnjega sifilisa. Preventivno zdravljenje je možno do tri mesece po tvegani izpostavitvi okužbi.

Povezava med sifilisom in okužbo HIV

Spremembe, ki se pojavljajo v zgodnji fazi sifilisa (razjede, poškodbe kože in sluznice …), predstavljajo tudi vstopno točko za okužbo s HIV-om. Pri osebah s sifilisom obstaja dva do petkrat večje tveganje za prenos okužbe s HIV.

Zdravljenje z antibiotiki, možna ponovna okužba

Zdravnik lahko sifilis v primarnem stadiju potrdi z mikroskopskim pregledom, pri katerem odkrije značilne bakterije iz razjede. Največkrat pa se diagnoza postavi iz vzorca krvi z mikrobiološko preiskavo. V Sloveniji vse nosečnice rutinsko testirajo na sifilis. Zadnji otrok s kongenitalnim sifilisom v Sloveniji je bil rojen leta 1986.

Sicer pa lahko sifilis pozdravimo z ustreznim antibiotikom. Pri poznem sifilisu zdravljenje ne vpliva na okvare, ki so že nastale.

Če je posameznik že prebolel sifilis in bi uspešno zdravljen, ga to ne zaščiti pred ponovno okužbo.

Evropske podatke o sifilisu najdete v poročilih Evropskega centra za nadzor in spremljanje bolezni (ECDC).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!