Poročilo ZN o nasilju: mednarodno humanitarno pravo se vse manj spoštuje

Svet 31. Maj 202411:43 1 komentar
Generalna skupščina Združenih narodov
Generalna skupščina Združenih narodov (Foto: Eduardo Munoz/REUTERS)

Zaradi nasilja je moralo svoje domove po svetu zapustiti že 114 milijonov ljudi in naslednji mesec bo ta številka še večja, je v četrtek Varnostnemu svetu ZN poročal visoki komisar za begunce ZN Filippo Grandi. Predstavnica Slovenije je izpostavila izzive največje begunske skupnosti na svetu – Palestincev.

Filippo Grandi je v rednem poročilu Varnostnemu svetu dejal, da se je od njegovega zadnjega poročila oktobra lani položaj hudo poslabšal, in opozoril, da se mednarodno humanitarno pravo vse manj spoštuje. “Naraščajo poboji civilistov, posilstva in spolno nasilje se uporabljajo kot orožje, civilna infrastruktura se uničuje, humanitarni delavci so tarče, civilistom pa ne preostane drugega kot beg,” je dejal.

Pridružil se je vsem, ki zahtevajo takojšen konec spopadov v Gazi in izpustitev talcev. “Izrael se mora izogniti grozljivi dilemi, ali naj Palestinci zapustijo Gazo ali ne. Po mednarodnem pravu okupacijska sila ne sme prisiliti civilnega prebivalstva, da zapusti svoje ozemlje,” je dejal.

V zvezi s Sirijo je izpostavil 5,6 milijona sirskih beguncev in predloge nekaterih evropskih držav, da bi begunce poslale nazaj na tako imenovana varna območja v državi. Ponovil je, da je najboljša rešitev prostovoljna in varna vrnitev v domovino.

ZN bi moral več pozornosti posvečati krajem, kjer je seks z otrokom cenejši od pijače

V Mjanmaru je bilo zaradi spopadov razseljenih več kot tri milijone ljudi, v DR Kongo pa je nasilje z orožjem pogosto in noben drug kraj na svetu ni tako nevaren za ženske in otroke kot vzhod te države. “Kako lahko člani ZN posvečamo tako malo pozornosti kraju, kjer je seks z otrokom cenejši od pijače?” je vprašal.

V Ukrajini se mednarodno humanitarno pravo po besedah Grandija krši vsak dan in vse več je razseljenih oseb, večinoma znotraj države. V Sudanu jih je devet milijonov, mednarodna skupnost pa je doslej zagotovila le 15 odstotkov potrebne pomoči. “Begunci, ki prihajajo v Čad, nam vsak dan pripovedujejo grozljive zgodbe o ženskah, posiljenih pred očmi svojih otrok, in otrocih, umorjenih pred očmi svojih mater,” je dejal Grandi.

“Za ubite v Gazi, Ukrajini, Sudanu, DR Kongo, Mjanmaru in številnih drugih krajih je prepozno. Ni pa prepozno, da okrepimo pomoč milijonom prisilno razseljenih oseb za njihovo prostovoljno, varno in dostojanstveno vrnitev domov,” je dejal in pozval Varnostni svet k ukrepanju.

Rusija: “V Ukrajini begunci le Rusi”

Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta so se posvetili svojim prioritetam, pri čemer je Američan spomnil, da so ZDA največje donatorke humanitarne pomoči na svetu, predstavnica Rusije pa je kritizirala izraelsko vojno v Gazi in zagotovila, da so v Ukrajini begunci le Rusi, ki so morali pobegniti v Rusijo.

Predstavnica Slovenije je ponovila poziv k takojšnji prekinitvi spopadov v Gazi in preseljevanje Palestincev po ozemlju označila kot nesprejemljivo. Glede Ukrajine je spomnila, da je od leta 2022 državo zapustilo šest milijonov ljudi, zadnji spopadi okrog Harkova pa so z domov pregnali več tisoč ljudi.

“Varnostni svet ne more molčati. Ne moremo ignorirati mednarodnega prava. Ne moremo dopustiti, da se naše resolucije ne izvajajo. Vsak od nas mora storiti več. Ključnega pomena so mednarodno sodelovanje, bolj predvidljiva in pravična delitev odgovornosti ter trajnostno financiranje,” je dejala namestnica veleposlanika Saša Jurečko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje