Porota v New Yorku Trumpa spoznala za krivega

Svet 30. Maj 202422:55 > 23:54 7 komentarjev
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Newyorška porota je nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v sodnem procesu spoznala za krivega ponarejanja poslovnih dokumentov v vseh 34 točkah obtožnice. Trump je tako postal prvi predsednik v zgodovini ZDA, ki je bil obsojen za kaznivo dejanje. Sodnik Juan Merchan bo 77-letnemu Trumpu kazen izrekel 11. julija.

Newyorški porotniki so v sodnem procesu proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu na drugi dan zasedanja sprejeli razsodbo.

Porotniki so nekdanjega ameriškega predsednika spoznali za krivega v vseh 34 točkah obtožnice, ki mu je očitala ponarejanja poslovnih dokumentov v zvezi s plačilom 130.000 dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami 2016.

Donald Trump je tako postal prvi predsednik v zgodovini ZDA, obsojen za kaznivo dejanje.

Bivšemu predsedniku v najslabšem primeru grozijo štiri leta zapora, vendar pa so ameriški pravni komentatorji enotni v mnenju, da zaporne kazni ne bo dobil, ampak mu bo sodnik izrekel pogojno kazen, ker doslej še ni bil kaznovan, kazniva dejanja, za katera je bil obsojen, pa niso med najhujšimi. Po napovedi sodnika Juana Merchana bodo Trumpu kazen izrekli 11. julija.

Trump
Pred sodiščem v New Yorku je množica čakala na razsodbo (Foto: PROFIMEDIA)

Trump najprej nepremičen, nato vidno razburjen

Donald Trump je med branjem razsodbe nepremično strmel predse, poroča CNN. Sodnik Merchan je ob novici, da je porota dosegla odločitev, sodno dvorano opozoril, da ne želi “nobenih reakcij in izbruhov”. Približno pol ure po začetku branja razsodbe je Trump skupaj s sinom Ericom Trumpom zapustil sodno dvorano. Oba sta bila vidno razburjena, poroča CNN.

“To je sramota, prirejeno sojenje, skorumpiran sodnik, tožilec s podporo Georgea Sorosa. Sem zelo nedolžen. Borim se za državo in ustavo. To je priredila vlada Joeja Bidna, da škoduje političnemu nasprotniku. Borili se bomo naprej, ker država gre k hudiču,” je po izreku sodbe novinarjem povedal Trump.

Tožilec Manhattna Alvin Bragg je vložil kazensko obtožnico zaradi plačila 130.000 dolarjev Stormy Daniels, kar je izvršil njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen. Trump mu je denar vrnil z obrestmi in to prikazal kot plačilo odvetniških storitev. Trump spolni odnos z Daniels leta 2006 zanika, prav tako zanika tudi, da bi vedel za Cohenovo plačilo igralki in se bo na odločitev porote pritožil. Ampak to sedaj več ni pomembno, saj ga je porota spoznala za krivega in je prišel v zgodovino kot prvi bivši predsednik ZDA z obsodbo za kaznivo dejanje.

Trumpov odvetnik Todd Blanche je kljub razsodbi od sodnika zahteval oprostitev, rekoč, da je Cohen krivo pričal in da je bilo ravno njegovo pričanje odločilno za končno razsodbo. Sodnik je zahtevo za oprostitev zavrnil.

Porota je po sklepnih nagovorih tožilstva zasedala le nekaj ur v sredo in četrtek, preden je prišla do soglasne odločitve, kar pomeni, da dvoma o Trumpovi krivdi ni bilo.

To je le eden od štirih kazenskih postopkov proti Trumpu v času, ko ponovno kandidira za predsednika ZDA. Ostali trije pregoni se osredotočajo na obtožbe o nezakoniti odtujitvi zaupnih dokumentov iz Bele hiše in zaroti za razveljavitev predsedniških volitev leta 2020.

Kaj obsodba pomeni za njegovo kandidaturo

Trump kandidira za predsednika ZDA, kazenska obsodba pa pomeni, da ne bo smel voliti zase, a bo v primeru zmage na volitvah lahko nastopil položaj. Ankete mu trenutno kažejo tesno prednost pred Bidnom, vendar pa je precejšen delež anketiranih republikancev napovedal, da ga v primeru obsodbe za kaznivo dejanje ne bo podprl.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje