Posadka misije Polaris Dawn podjetja SpaceX znova na Zemlji

Svet 15. Sep 202413:25 0 komentarjev

Posadka zasebne odprave Polaris Dawn podjetja SpaceX se je po petih dneh v orbiti vrnila na Zemljo, potem ko je opravila zgodovinsko misijo, med katero sta člana odprave Jared Isaacman in Sarah Gillis izvedla prvi komercialni vesoljski sprehod. Kapsula Dragon s štiričlansko posadko je davi pristala v oceanu v Mehiškem zalivu ob obali Floride.

Kapsula Dragon je pristala v morju ob obali ameriške zvezne države Florida davi ob 3.37 zjutraj po krajevnem času (9.37 po srednjeevropskem času). Reševalna ekipa je nato dvignila kapsulo iz vode in jo položila na plovilo.

Po kratkem zdravniškem pregledu je prva iz kapsule izstopila nasmejana inženirka podjetja SpaceX Anna Menon, sledili pa so ji inženirka Sarah Gillis, pilot Scott Poteet in poveljnik Jared Isaacman. “Pristanek Dragona potrjen! Dobrodošli nazaj na Zemljo,” je podjetje SpaceX ameriškega milijarderja Elona Muska sporočilo na družbenem omrežju X.

Ameriška vesoljska agencija Nasa pa je dejala, da je misija pomenila “velik korak naprej” za komercialno vesoljsko industrijo. Štiričlanska posadka neprofesionalnih astronavtov pod vodstvom milijarderja Isaacmana je potovala dlje v vesolje kot katerikoli človek v zadnjih 50 letih. Dosegli so največjo višino 1400 kilometrov, kar je trikrat več kot Mednarodna vesoljska postaja in najdlje, kar so ljudje kdaj potovali od Zemlje od misij Apollo na Luno.

Isaacman in Gillis sta v četrtek izvedla tudi prvi komercialni vesoljski sprehod in tako spisala zgodovino. Vse dosedanje vesoljske sprehode so namreč v okviru vladno financiranih misij izvedli profesionalni astronavti. Misija Polaris Dawn je prva od treh odprav v okviru programa Polaris. Izvesti bi jo morali že avgusta, vendar so jo iz vremenskih razlogov prestavili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!