Posnetek razkriva: severnokorejski vojaki se že usposabljajo v Rusiji

Svet 21. Okt 202417:47 13 komentarjev

Videoposnetek, ki ga je objavil CNN, očitno potrjuje navedbe južnokorejskih obveščevalcev, da naj bi Severna Koreja v Rusijo poslala na tisoče svojih vojakov za pomoč Rusom v vojni v Ukrajini. Južna Koreja poziva k njihovemu takojšnjemu umiku, saj da kakršno koli vojaško sodelovanje med državama krši številne resolucije Varnostnega sveta ZN.

Po tem, ko je južnokorejska obveščevalna služba pred dnevi navedla, da Severna Koreja v Rusijo pošilja 12.000 vojakov, ki se bodo v Evropi borili proti Ukrajini, je CNN v nedeljo objavil videoposnetek, ki navedbe potrjuje. Na njem severnokorejski vojaki na usposabljanju na skrajnem vzhodu Rusije prejemajo uniforme in vojaško opremo.

Vojaki na posnetku, ki ga je CNN-u posredoval Ukrajinski center za strateško komuniciranje in podatkovno varnost, sicer govorijo korejsko, a je zaradi slabe kakovosti posnetka vsebino govora nemogoče razbrati.

Najverjetneje gre za prvih 1.500 severnokorejskih vojakov, ki naj bi v Rusijo prispeli že prejšnji teden, poroča CNN. Po opravljenem usposabljanju jih bodo poslali na fronto v Ukrajini.

CNN je medtem geolociral še en videoposnetek z družbenih omrežij, ki prikazuje prihod vojaških enot v enega od centrov za usposabljanje v naselju Sergejevka blizu ruske meje s Kitajsko. Na njem je slišati ruskega govorca, ki pravi: “Še več jih je … Na milijone jih je tukaj. Tukaj so nove okrepitve. To je šele začetek. Še več jih je.”

Seul poziva k takojšnjemu umiku severnokorejskih vojakov iz Rusije

Zaradi napotitve severnokorejskih vojakov v Rusijo je Seul izrazil resno zaskrbljenost in odločno pozval k njihovemu takojšnjemu umiku, je sporočil namestnik zunanjega ministra Kim Hong-kyun. Opozoril je, da kakršno koli vojaško sodelovanje med državama krši številne resolucije Varnostnega sveta ZN.

Ruski veleposlanik v Seulu Georgij Zinovjev je poudaril, da sodelovanje med Rusijo in Severno Korejo ni usmerjeno proti varnostnim interesom Južne Koreje. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je zatrdil, da bo Moskva še naprej razvijala sodelovanje s Severno Korejo.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je medtem danes govoril z generalnim sekretarjem zveze Nato Markom Ruttejem in zavezništvo pozval, naj sprejme konkretne ukrepe proti vse večjemu sodelovanju med Rusijo in Severno Korejo. Nato doslej sicer še ni potrdil napotitve severnokorejskih sil v Rusijo, Rutte pa opozarja, da bi to pomenilo znatno zaostrovanje konflikta.

Mark Rutte
Mark Rutte (Foto: PROFIMEDIA)

Morebitna napotitev severnokorejskih vojakov v boj proti Ukrajini kaže, da Moskva nujno potrebuje pomoč s katere koli strani, pa je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

“Če bodo poročila o pošiljanju severnokorejskih vojakov za pomoč Rusiji pri napadu na Ukrajino potrjena, bo to pomenilo novo stopnjevanje in znatno povečanje njihovega vojaškega sodelovanja. Prav tako kaže, da Rusije absolutno ne zanima mir in je odločena stopnjevati svojo nezakonito vojno proti Ukrajini,” je dodal.

Moskva in Pjongjang vse bliže

Poteza Severne Koreje nakazuje na vse toplejše odnose med Pjongjangom in Kremljem. Kijev je že dlje časa skrbelo, da se Severna Koreja pripravlja na prevzem aktivnejše vloge v rusko-ukrajinski vojni. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je večkrat opozoril na vse tesnejše zavezništvo Rusije in Severne Koreje – nazadnje v četrtek po srečanju z obrambnimi ministri članic zveze Nato, ko je dejal, da glede na informacije ukrajinskih obveščevalnih služb Severna Koreja usposablja okoli 10.000 vojakov za podporo Rusiji.

Tokratna vpletenost Severne Koreje je redko videna intervencija azijske države v mednarodni konflikt, čeprav ima z 1,2 milijona vojakov eno največjih vojsk na svetu. Kot piše CNN, jo je več vlad v preteklosti sicer obtožilo dobavljanja orožja Moskvi, a sta to – kljub dokazom o transferjih – zanikali tako Severna Koreja kot Rusija.

Med junijskim obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v severnokorejski prestolnici sta državi sklenili pakt, v katerem sta se zavezali, da v primeru napada druga drugi zagotovita vso razpoložljivo vojaško pomoč. Tedaj je severnokorejski predsednik Kim Jong Un izrazil polno podporo ruski vladi, vojski in ljudem.

Vladimir Putin in Kim Jong Un
Vladimir Putin in Kim Jong Un (Foto: PROFIMEDIA)

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje