Potop v Dalmaciji: zaliti avtomobili in voda do kolen, a prihaja še ena huda ura

Svet 09. Sep 202415:36 1 komentar

V minulih urah se je nad Dalmacijo razbesnelo neurje z močnimi nalivi, kar je povzročilo poplave. Domačini poročajo o vodi do kolen, številni avtomobili so zaliti. A po napovedih prihaja še ena huda ura. "Če se to uresniči, bo pod vodo 70 odstotkov mesta," je za N1 Zagreb dejal župan Dubrovnika Mato Franković.

Okoli poldneva so Dalmacijo zajeli močni nalivi. Največ težav je bilo na območju Dubrovnika, kjer so gasilci do 13. ure imeli več kot 30 intervencij, poroča N1 Zagreb.

Županijski gasilski poveljnik Stjepan Simović je poudaril, da so na terenu vse razpoložljive enote.

“V dolini Neretve imamo približno dvajset intervencij. Danes zjutraj smo imeli štiri na Korčuli in Pelješcu ter dve na dubrovniški obali. Razmere so mirnejše v Župi Dubrovački in Konavlah. To bo trajalo. Močno deževje vedno povzroča hudourniške poplave,” je dejal Simović.

Zaradi obilice padavin je v Dubrovniku poplavilo tudi Stradun in številne ceste po mestu, na jadranski magistrali se je utrgal zemeljski plaz.

Dubrovniški župan Mato Franković je na družbenih omrežjih občane pozval, naj ne zapuščajo domov.

“Ekstremne padavine so poplavile skoraj vse ulice v mestu. Vse interventne službe so na terenu. Žal pa to še ni vse. Glede na napovedi veliko dežja pričakujemo med 15. in 23. uro, kar lahko dodatno povzroči težave. Prosim državljane, naj ne zapuščajo domov, če jim ni treba,” je dejal Franković. Poudaril je še, da bodo interventne službe po najboljših močeh pomagale pri prečrpavanju vode iz objektov.

Za N1 Zagreb je še pojasnil, da bo, če se napovedi uresničijo, pod vodo 70 odstotkov Dubrovnika.

“Pred nami je nekaj zahtevnih ur,” je dodal. Franković je pojasnil še, da je največ objektov poplavilo na območju Reke Dubrovnik, nekaj tudi v zgodovinskem središču mesta. “Voda je hitro narasla, a večje škode ni bilo. Močno deževje je trajalo 45 minut. Bodo pa pravi izziv naslednje ure. Meščane pozivam, naj doma in na varna mesta spravijo svojo lastnino, ki jo lahko. To bo nujno, če se bo vremenska napoved uresničila,” je poudaril.

Interventne službe bodo po svojih najboljših močeh pomagale pri izčrpavanju vode iz objektov, a s takšnimi ekstremi ni mogoče v celoti rešiti problema hudourniških poplav, je sklenil župan Dubrovnika.

Državni hidrometeorološki zavod je za območje Dubrovnika izdal oranžno vremensko opozorilo, ki velja do polnoči.

Prekinjene so trajektne linije Dubrovnik–Elafiti in Ploče–Trpanj ter linija s katamarani med Dubrovnikom in Splitom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje