Povrnili so ji glas, ki ga je izgubila zaradi bolezni: “Tekle so solze sreče”

Navdih 26. Jul 202417:35 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški političarki se je pred leti življenje obrnilo na glavo. Diagnosticirali so ji progresivno supranuklearno paralizo (PSP), agresivno nevrološko motnjo, zaradi katere je izgubila tudi glas, ki pa so ji ga zdaj s pomočjo umetne inteligence povrnili. "To je bil poseben trenutek, za katerega si nikoli nisem predstavljala, da se lahko zgodi. Ko sem ga prvič slišala, so tekle solze sreče," je dejala Jennifer Wexton.

Ko je demokratska kongresnica Jennifer Wexton v četrtek nastopila v predstavniškem domu, je spregovorila z glasom, za katerega so njeni kolegi mislili, da ga ne bodo nikoli več slišali.

Wexton, ki je zaradi redke nevrološke motnje izgubila sposobnost jasnega govora, so s pomočjo zmogljivega programa umetne inteligence vrnili glas. To so storili s pomočjo njenih starih govorov in javnih nastopov. S tem programom je imela govor, ki naj bi bil prvi govor v predstavniškem domu, pripravljen z umetno inteligenco.

“To je bil poseben trenutek, za katerega si nikoli nisem predstavljala, da se lahko zgodi. Ko sem ga prvič slišala, so tekle solze sreče,” je Wexton povedala za agencijo Associated Press v prvem intervjuju, v katerem je sodelovala, odkar je dobila svoj novi glas.

Dejala je še, da je bila včasih ena tistih, ki so sovražili. “Ko so po televiziji predvajali moje govore, sem se zgražala in preklopila na drug kanal. Toda resnično ne veš, kaj imaš, dokler tega ne izgubiš. Ko sem spet slišala svoj glas, je bila to glasba za moja ušesa. To je bila najlepša stvar, kar sem jih kdajkoli slišala.”

Wexton svoj glas predvaja z iPada, svoje misli tipka na tablico, nato program umetne inteligence to besedilo “pretvori” v njen glas.

Wextonovi so leta 2023 diagnosticirali progresivno supranuklearno paralizo (PSP), agresivno nevrološko motnjo, ki vpliva na številne vidike. Ljudje s to boleznijo lahko pogosto opazijo simptome v dokaj zgodnjem stadiju bolezni. Kasnejši simptomi so omejitve v gibanju očes, še posebej ob pogledu navzgor in navzdol, kar je pogosto tudi razlog za morebitne padce pri hoji.

Kongresničini gibi so manj natančni, njen naravni glas pa je sčasoma postajal vse tišji, zato je pomoč poiskala pri umetni inteligenci. “Nikoli si nisem mislila, da bi me pri mojih letih in siceršnjem zdravju nekaj, kot je PSP, lahko v malo več kot letu dni oropalo sposobnosti govora, teka ali plesa in me prisililo, da preneham opravljati delo, ki ga imam rada,” je še dejala v intervjuju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!