Grški ognjeni pekel pod nadzorom: “Borili so se z nadčloveškimi močmi”

Svet 13. Avg 202407:18 > 20:08 0 komentarjev
Posledice uničujočega požara
Posledice uničujočega požara v predmestju Aten (Foto: Fedja Grulovic/ REUTERS)

Grški gasilci se v okolici Aten že tretji dan zapored borijo z ognjenim peklom. "Zgodil se je najtežji in najnevarnejši možen scenarij," je danes sporočil grški minister za podnebne krize in dodal, da so 40 ur po začetku po začetku požara ogenj omejili. "Aktivne fronte ni več, ostajajo posamezna žarišča." Tam, kjer ognja ni več, oblasti ocenjujejo škodo.

Večdnevni napori grških gasilcev so bili uspešni. “Štirideset ur po izbruhu tega izjemno nevarnega požara lahko rečemo, da aktivne fronte ni več, ostala so le še posamezna razpršena žarišča,” je danes popoldne sporočil grški minister za podnebne krize in civilno zaščito Vassilis Kikilias. Pri gašenju sušne pokrajine je pomagala sprememba vetra.

Proti ognju se je več dni neutrudno borilo več kot 700 gasilcev, iz zraka so pomagala letala, na terenu so bili tudi gozdarji, policija, vojska in prostovoljci. “S požarom v predmestju Aten so se borili z nadčloveškimi močmi. To ni navaden požar, ki je ušel izpod nadzora. Zgodil se je najtežji in najnevarnejši možen scenarij,” je dodal minister.

Tam, kjer ognja ni več, grške oblasti ocenjujejo škodo. Medtem ko so požari uničevali podeželje, hiše, drevesa in avtomobile, so uradniki ukazali evakuacijo več tisoč ljudi, med drugim iz treh bolnišnic, dveh samostanov in otroškega doma. Prebivalcem severnih predmestij prestolnice in bolj oddaljenih območij je bilo poslanih več kot 30 opozoril o nevarnosti, ki so odrejala beg, poroča Guardian.

Posledice uničujočega požara
Posledice uničujočega požara v predmestju Aten (Foto: Stelios Misinas/ REUTERS)

Tisti, ki jim je ogenj popolnoma uničil dom, bodo od države dobili 10.000 evrov nadomestila. Lastniki nepremičnin, ki so zaradi ognja začasno neprimerne za bivanje, bodo prejeli 5.000 evrov. V požaru prizadeti prebivalci bodo lahko zaprosili tudi za finančno pomoč in brezobrestna posojila za obnovo poškodovanih nepremičnin, hkrati pa bodo tri leta oproščeni plačila davka na nepremičnine.

Umrla najmanj ena oseba, pogorelo 10.000 hektarjev

V uničujočem požaru je umrla najmanj ena oseba. Po navedbah neimenovanega vira britanskega BBC so truplo žrtve požara našli v predmestju severno od Aten. Zdravniško pomoč pa je doslej potrebovalo najmanj 66 poškodovanih.

Požar je v nedeljo najprej zajel območje Varnave, ki je od Aten oddaljeno približno 35 kilometrov. Kljub takojšnjemu posredovanju gasilcev se je zaradi večmesečne suše ogenj hitro razširil, plameni so čez nekaj ur že segali več kot 25 metrov visoko. Gašenje je oteževal veter.

“Požar se širi kot strela,” so včeraj opisovali gasilci. Iz grškega observatorija so v ponedeljek sporočili, da je ogenj uničil najmanj 10.000 hektarjev površin.

Satelitska fotografija požarov v Grčiji
Satelitska fotografija požarov v Grčiji (Foto: Copernicus Sentinel-2/ REUTERS)

Grčija dobila pomoč iz EU

Grčija je zaradi tega v ponedeljek za pomoč zaprosila Evropsko unijo. Ta je že aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite, v okviru katerega ji bodo na pomoč priskočili dve letali iz Italije ter dva helikopterja iz Francije in Srbije.

Prav tako so bile v Grčijo napotene ekipe za gašenje požarov iz Češke, Francije, Italije, Srbije in Romunije. Romunski, malteški in moldavski gasilci pa so že prispeli v Grčijo, pomoč pa sta ponudili še Turčija in Španija.

Tokratno uničenje je v Grčiji obudilo spomine na požare julija 2018 v letovišču Mati okoli 30 kilometrov vzhodno od Aten, kjer so med drugim zaradi napak pri evakuaciji umrli 104 ljudje.

Posledice uničujočega požara
Posledice uničujočega požara v predmestju Aten (Foto:Louisa Gouliamaki/ REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!