Požar v Kaliforniji še naprej divja, nastal naj bi tudi ognjeni tornado (VIDEO)

Svet 28. Jul 202412:28 0 komentarjev

V severni Kaliforniji še vedno divja velik požar, ki je do sobote zvečer uničil že več kot 142.000 hektarjev površin. V bližini mesta Chico je nastal tudi ognjeni tornado, kar pa za zdaj še ni uradno potrjeno.

Pozno v četrtek se je severovzhodno od kalifornijskega mesta Chico pojavil ognjeni tornado. Dogodek morajo sicer še uradno potrditi, kar se bo zgodilo po umiritvi razmer.

Prvi zabeleženi primer ognjenega tornada se je zgodil 18. januarja 2003 v bližini Canberre v Avstraliji med gozdnim požarom. Ugotovili so, da so sunki vetra imeli hitrost skoraj 260 kilometrov na uro. Za tiste čase je bil to nenavaden in redek dogodek, a od takrat so se ognjeni tornadi v ZDA žal pojavili že nekajkrat, piše The Washington Post.

26. julija 2018 je v bližini Reddinga v Kaliforniji nastal ognjeni tornado z vetrovi s hitrostjo 230 kilometrov na uro. Ruval je drevesa, prevrnil električne vode in celo porušil hišo, pri čemer so umrli trije ljudje. Umrl je tudi gasilec.

Požar na severu Kalifornije je eden od 14 večjih požarov, ki trenutno pustošijo to zvezno državo, poroča ameriška televizija CNN. Skupno na ozemlju ZDA divja več kot 100 takšnih požarov, največ v Oregonu, kjer se je med gašenjem v petek smrtno ponesrečil pilot.

Park Fire
Požar, ki so ga poimenovali Park Fire. (Foto: Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Gasilska letala so aktivna tudi nad severno Kalifornijo, kjer se s plameni spopada skupno 3.700 ljudi. Nekoliko nižje temperature in višja vlaga so v soboto pripomogle k umiritvi požara, ki pa še zdaleč ni pod nadzorom. Doslej je bilo z območja evakuiranih več kot 4.000 ljudi.

Požar je začel divjati v sredo, potem ko je 42-letni moški domnevno potisnil goreče vozilo v jarek. Policija ga je že pridržala.

Park Fire
Foto: Fred Greaves/REUTERS

Razmere so še vedno skrb vzbujajoče na zahodu Kanade, kjer odgovorne ob pomanjkanju padavin skrbi velik požar, ki je opustošil obsežna območja v narodnem parku Jasper, vključno z istoimenskim mestom, od koder so pred tem evakuirali na tisoče domačinov in turistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!