Požar v največji jedrski elektrarni v Evropi pogašen, povišanja ravni sevanja ni

Svet 12. Avg 202407:19 > 13:11 9 komentarjev
Jedrska elektrarna v Zaporožju
Arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Alina Smutko)

Požar v hladilnem stolpu jedrske elektrarne v Zaporožju v Ukrajini je pogašen. Mednarodna agencija za jedrsko energijo je sporočila, da jedrska varnost ni ogrožena, po njenih informacijah pa naj bi požar sledil napadu brezpilotnih letal. Raven sevanja se zaradi incidenta ni povišala. Zaradi pritiska ukrajinskih sil se medtem na ruski strani nadaljujejo evakuacije.

Požar, ki je v nedeljo izbruhnil v hladilnem stolpu jedrske elektrarne v Zaporožju, je pogašen, so sporočile tamkajšnje ruske okupacijske oblasti. Po navedbah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki ima v elektrarni osebje, jedrska varnost ni ogrožena, tako Rusija kot Ukrajina pa ne poročata o povišanih ravneh sevanja.

Strokovnjaki IAEA so v večernih urah slišali več eksplozij in videli črn oblak dima, ki se vije s severnega območja elektrarne, je agencija ZN zapisala na omrežju X. Po navedbah IAEA so jim iz nuklearke sporočili, da je bil hladilni stolp tarča napada brezpilotnih letal.

V poznejši izjavi je IAEA sporočila, da so od pristojnih zahtevali takojšen dostop do prizadetega območja, da bi lahko ocenili škodo.

Jedrska elektrarna Zaporožje
Foto: X/@ZelenskyyUa

Ruski guverner delno zasedene ukrajinske regije Zaporožje Jevgenij Balicki je že v nedeljo za napad obtožil Ukrajino. Ruska agencija za jedrsko energijo (Rosatom) pa je v današnji izjavi Kijev obtožila “jedrskega terorizma”. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski medtem trdi, da so požar zanetili ruski okupatorji.

Ruske sile so območje največje evropske jedrske elektrarne zasedle kmalu po invaziji konec februarja 2022. Vseh šest reaktorjev odtlej praviloma miruje in ne proizvaja elektrike, območje elektrarne pa je bilo zaradi neposredne bližine frontne črte večkrat tarča obstreljevanja.

Zaradi pritiska ukrajinskih sil se danes nadaljujejo evakuacije v Rusiji.

Kot je sporočil guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov, so začeli preseljevati prebivalce pri kraju Krasnaja Jaruga, enako odločitev so sprejeli tudi v okrožju Belovski v Kursku. “Sovražnik je aktiven na meji okrožja Krasnaja Jaruga,” je na Telegramu sporočil Gladkov in dodal, da so zaradi tega začeli prebivalce okrožja, ki leži slabih 30 kilometrov od ukrajinske meje in okoli 80 kilometrov od mesta Belgorod, evakuirati.

Ukrajinski vojaki
Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Kasneje je enako odločitev za predel, ki skupno šteje 14.000 ljudi, naznanil guverner Kurska Aleksej Smirnov. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so zaradi napredovanja ukrajinske vojske doslej odredili evakuacijo za območja, na katerih živi skupno 76.000 ljudi.

Medtem je obrambno ministrstvo v Moskvi sporočilo, da so ruski sistemi zračne obrambe ponoči sestrelili 18 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, od tega pet nad regijo Belgorod, dva nad regijo Voronež in 11 nad regijo Kursk. V tej naj bi ruska vojska sicer v nedeljo zaustavila napredovanje ukrajinskih sil.

Moskva je Kijevu obljubila maščevanje za čezmejne napade. Cilj teh naj bi razvleči položaje ruske vojske, ji povzročiti čim večje izgube in destabilizirati Rusijo, je za AFP pod pogojem anonimnosti povedal ukrajinski varnostni uradnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje