Poziv članicam EU, da Afriki pomagajo pri obvladovanju izbruha opičjih koz

Svet 23. Avg 202411:21 0 komentarjev
Mpox
Foto: Arlette Bashizi/REUTERS

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je izrazila pričakovanje, da bodo članice Evropske unije pomagale pri obvladovanju izbruha opičjih koz oziroma mpoxa v številnih afriških državah.

V pismu, ki ga je namenila ministrom za zdravje članic unije, je tako povprašala o namerah držav za donacije cepiv proti mpoxu.

“Solidarnost je ključnega pomena pri spopadanju z globalnimi zdravstvenimi grožnjami. Računamo, da bodo države članice podprle naše afriške partnerje pri obvladovanju izbruha,” je na omrežju X zapisala Stella Kiriakides in ob tem objavila pismo, ki ga je naslovila ministrom za zdravje članic unije.

V njem je zapisala, da je kot prvi odziv na širjenje mpoxa v Afriki evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera) v sodelovanju s farmacevtskim podjetjem Bavarian Nordic afriškim partnerjem zagotovil več kot 215.000 odmerkov cepiva mva-bn. “Število odmerkov, potrebnih za obvladovanje trenutnega izbruha, pa je bistveno večje,” je opozorila komisarka.

Ob tem je spomnila, da je več članic unije in drugih držav napovedalo, da nameravajo prispevati cepiva prizadetim afriškim državam, in dodala, da bodo imele evropske donacije hitrejši učinek, če bodo usklajene, podobno kot med pandemijo covida-19.

V luči tega je v pismu povprašala o nameri držav za donacije cepiv proti opičjim kozam in terapevtskih sredstev ter o količini cepiv, ki bi lahko bila na voljo za donacijo z rokom do konca avgusta.

Opičje koze so nalezljiva bolezen, ki se širi ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. Okužba se tako širi med ljudmi, ki so med seboj v tesnem stiku. Simptomi bolezni so povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, otekle bezgavke, mrzlica in izčrpanost. Običajno se razvijejo tudi izpuščaji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi izbruha mpoxa v Afriki razglasila najvišjo stopnjo opozorila, javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti. Izpostavila pa je, da izbruh ni še en covid-19, saj je o virusu opičjih koz in načinih za njegov nadzor že veliko znanega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!