Pozivi Izraelu in Hamasu: Ni več časa in izgovorov za nadaljnje odlašanje

Svet 09. Avg 202407:45 > 18:14 2 komentarja
Gaza
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

ZDA, Egipt in Katar so znova pozvali Izrael in Hamas, da obnovita pogajanja za sklenitev sporazuma o prekinitvi ognja na območju Gaze. "Čas je, da izpustimo talce, začnemo prekinitev ognja in izvajamo ta sporazum," je zapisano v skupni izjavi. Pozivu se je danes pridružila tudi Evropska unija, slovenski premier Robert Golob pa je pozdravil prizadevanja o prekinitvi ognja. Izrael je sporočil, da se strinja z nadaljevanjem pogovorov, medtem pa poslala ostro opozorilno sporočilo Hezbolahu, in sicer da mu ne bo dovolil destabilizirati regije. Izraelska vojska je danes začela novo vojaško operacijo v Han Junisu na jugu Gaze.

ZDA, Egipt in Katar so v četrtek v skupni izjavi pozvali Izrael in palestinsko islamistično gibanje Hamas, naj obnovita pogajanja za sklenitev sporazuma o prekinitvi ognja na območju Gaze, poročajo tuje tiskovne agencije. Izrael je sporočil, da se strinja z nadaljevanjem pogovorov.

“Obe strani smo pozvali, naj v četrtek, 15. avgusta, v Dohi ali Kairu nujno nadaljujeta razpravo, da bi odpravili vse preostale vrzeli in nemudoma začeli izvajati dogovor,” piše v skupni izjavi, ki so jo podpisali predsednik ZDA Joe Biden, njegov egiptovski kolega Abdel Fatah al Sisi in katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani.

V njej opozarjajo obe strani, da ni več časa in izgovorov za nadaljnje odlašanje. “Čas je, da izpustimo talce, začnemo prekinitev ognja in izvajamo ta sporazum,” so še zapisali.

Končni predlog posrednikov naj bi rešil preostala vprašanja

Posredniki so v pismu navedli še, da so “pripravljeni predstaviti končni kompromisni predlog, ki bi rešil preostala vprašanja glede izvajanja na način, ki bo izpolnil pričakovanja vseh strani”. Kot so pojasnili, sporazum temelji na načelih, ki jih je 31. maja predstavil ameriški predsednik Biden in so bila potrjena z resolucijo Varnostnega sveta ZN, urediti pa je treba le še nekaj podrobnosti.

Maja predstavljeni predlog predvideva tri faze. V prvi bi prekinitev ognja veljala šest tednov, izraelska vojska bi se umaknila iz Gaze, izraelske oblasti pa bi izpustile tudi nekaj sto palestinskih zapornikov. Hamas bi v zameno izpustil vse talce, zajete med vdorom v Izrael 7. oktobra lani. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Pozivu se je danes pridružila tudi Evropska unija. “Znova izražamo polno podporo njihovemu posredovanju, da bi se končal neznosen krog trpljenja,” je na družbenem omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Ob tem je ocenil, da bi dogovor med Izraelom in Hamasom utrl tudi pot za umiritev razmer v regiji.

Tudi slovenski premier Robert Golob je pozdravil prizadevanja ZDA, Egipta in Katarja za obnovitev pogajanj med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas o prekinitvi ognja v Gazi. Kot je poudaril, se mora katastrofa, s katero se soočajo Palestinci, nemudoma prenehati. Pozval je tudi k izpustitvi talcev in preprečevanju zaostrovanja konflikta. “Rešitev dveh držav je edina rešitev palestinsko-izraelskega vprašanja in mi, mednarodna skupnost, moramo prispevati k odločnim korakom za delo v tej smeri,” je še zapisal na omrežju X.

Izrael je v četrtek zvečer sporočil, da se strinja z nadaljevanjem pogovorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “V skladu s predlogom ZDA in posrednikov bo Izrael 15. avgusta na dogovorjeno lokacijo poslal delegacijo pogajalcev, da bi se dogovorili o končnih podrobnostih sporazuma,” je sporočil urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Izraelska vojska začela novo operacijo v Han Junisu

Kopenske sile izraelske vojske so danes začele novo vojaško operacijo v Han Junisu na jugu Gaze, od koder so v četrtek delno evakuirali civiliste. Kot so danes sporočile izraelske sile, je njihov namen odstraniti “teroristične cilje”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelska vojska je nove operacije na območju začela, potem ko so obveščevalni podatki pokazali na prisotnost skrajnežev in njihove infrastrukture. Borci Hamasa se po navedbah izraelske vojske skušajo na območju Han Junisa na novo organizirati, odkar so se od tam po prejšnji operaciji umaknili izraelski vojaki. “Vojaki so vključeni v boj za odstranitev teroristov ter uničenje orožja in infrastrukture,” je sporočila vojska.

Poleg tega so letalske sile napadle več kot 30 ciljev, domnevno povezanih s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, tudi domnevna skladišča orožja. V teh napadih je bilo po navedbah vojske ubitih več borcev. Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa naj bi v enem od letalskih napadov vzhodno od Han Junisa zadeli šotor, v katerem so bili nastanjeni razseljeni Palestinci, pri čemer je bilo ubitih več civilistov.

Türk zgrožen nad izjavo Smotriča o stradanju Gaze

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je zgrožen nad izjavo izraelskega finančnega ministra Bezalela Smotriča, da bi bilo za osvoboditev zajetih talcev upravičeno in moralno stradati dva milijona prebivalcev Gaze, je danes povedal njegov tiskovni predstavnik. Opozoril je tudi, da je namerno stradanje civilistov vojni zločin.

“Visoki komisar ZN najostreje obsoja te besede, ki spodbujajo sovraštvo do nedolžnih civilistov,” je na novinarski konferenci povedal njegov tiskovni predstavnik Jeremy Laurence in poudaril, da je treba s takšnimi izjavami nemudoma prenehati, jih preiskati in, če se ugotovi, da pomenijo zločin, preganjati in kaznovati.

Smotrič je v začetku tedna dejal, da bi bilo “upravičeno in moralno” stradati dva milijona prebivalcev Gaze, da bi osvobodili zajete talce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Nihče na svetu nam ne bo dovolil, da bi stradali dva milijona ljudi, čeprav bi bilo to upravičeno in moralno, da bi osvobodili talce. Humanitarno pomoč dobavljamo, ker nimamo druge izbire. Smo v položaju, ki zahteva mednarodno legitimnost za vodenje te vojne,” je še dodal.

Izjave Smotriča so obsodili tudi Evropska unija, Francija in Velika Britanija.

Izrael z ostrim opozorilom Hezbolahu

Izraelski obrambni minister Joav Galant je v četrtek opozoril, da se bo Izrael boril proti Hezbolahu z vso močjo, če bo to libanonsko šiitsko gibanje nadaljevalo “agresijo” čez mejo na izraelsko ozemlje. V sporočilu, ki ga je naslovil na prebivalce Libanona, je zagotovil, da Izrael ne bo dovolil, da Hezbolah destabilizira regijo. “Ne bomo dovolili, da milica Hezbolah destabilizira mejo in regijo,” je opozoril Galant. “Če bo Hezbolah nadaljeval agresijo, se bo Izrael proti njemu boril z vso močjo,” je dejal obrambni minister v sporočilu, naslovljenem na prebivalce sosednjega Libanona. “Kdor se igra z ognjem, mora pričakovati uničenje,” je Galant ob tem citiral arabski pregovor, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po Galantovih besedah si Izrael prizadeva za mir, blaginjo in stabilnost na obeh straneh izraelsko-libanonske meje.

Na obmejnem območju med Izraelom in Libanonom skoraj vsakodnevno prihaja do izmenjave ognja med izraelsko vojsko in Hezbolahom vse od oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi. Večina napadov je bila doslej omejena na območja ob meji, nedavna uboja političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra v Bejrutu pa sta okrepila strahove pred razširitvijo spopadov v regiji. Iran in njegovi zavezniki, med drugim Hezbolah in Hamas, so namreč napovedali maščevanje Izraelu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje