Prebivalci bežijo, gozdni požar v bližini Aten pa nekontrolirano divja

Svet 11. Avg 202420:58 0 komentarjev
Gozdni požar
Foto: PROFIMEDIA

Prebivalci so morali zapustiti svoje domove v vasi Varnava blizu Aten, medtem ko so se gasilci trudili zajeziti podivjan gozdni požar. Gašenje jim otežuje vroče in vetrovno vreme, nad grško prestolnico pa so se zgrnili oblaki dima.

Več kot 250 gasilcev se je ob podpori 12 letal in sedmih helikopterjev borilo z ognjem, ki je izbruhnil ob 15. uri in hitro dosegel vas Varnava 35 kilometrov severno od Aten. Gašenje iz zraka se je nehalo ob mraku in se bo nadaljevalo v ponedeljek.

“Vas je bila obkoljena v trenutku, v trenutku. Zelo je bilo vetrovno,” je za Reuters povedala prebivalka Katerina Fylaktou.

Tiskovni predstavnik grških gasilcev Vassilis Vathrakogiannis je povedal, da se je požar v Varnavi razširil zaradi vetra. Plameni, visoki do 25 metrov, so pogoltnili drevesa in grmičevje.

Drug požar na gozdnatem območju v bližini mesta Megara, zahodno od Aten, je bil omejen do nedelje popoldne, je sporočila gasilska brigada.

Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Gozdni požar v bližini Aten Gozdni požar v bližini Aten
Foto: Michalis Karagiannis/Eurokinissi via REUTERS

Oblasti so izdale opozorila za evakuacijo za pet bližnjih območij. Do zgodnjega večera se je nad večjim delom Aten vlekel gost rjav dim, ki je dosegel tudi otok Ajgina na jugu, še piše Reuters.

V soboto je minister za podnebne krize in civilno zaščito Vassilis Kikilias dejal, da je pozval k nujnim ukrepom, v katere so vključeni vojska, policija in prostovoljci, da bi se do 15. avgusta spopadli z gozdnimi požari.

V Grčiji, ki je po najtoplejši zimi zabeležila najbolj vroča junij in julij, je to poletje izbruhnilo na stotine požarov v naravi. Podobno kot drugod po Sredozemlju znanstveniki požare povezujejo z vse bolj vročim in suhim vremenom, ki je posledica globalnih podnebnih sprememb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!