Pred mirovno konferenco za Ukrajino več kibernetskih napadov na sodelujoče

Svet 13. Jun 202413:58 0 komentarjev
Švica, Burgenstock
Bürgenstock, kraj, kjer bo potekala mirovna konferenca. (Foto: PROFIMEDIA)

Švicarske oblasti so sporočile, da je bila spletna stran vlade tarča kibernetskega napada pred mirovno konferenco za Ukrajino, ki jo ta konec tedna gosti Švica. Po navedbah oblasti gre za prvega od "pričakovanih" valov kibernetskih napadov v povezavi z mirovno konferenco.

Švicarski nacionalni center za kibernetsko varnost (NCSC) je sporočil, da je šlo za kibernetske napade v obliki napadov onemogočanja storitev na daljavo oziroma t. i. DDoS-napadov, pri katerih napadalci spletno mesto preplavijo z množičnim prometom, zaradi česar je to začasno nedosegljivo.

Kot so še navedli pri NCSC, se je davi začel prvi napad DDoS na različne vladne spletne strani in organizacije, ki sodelujejo pri mirovni konferenci za Ukrajino.

“Napadi so bili pričakovani in domnevamo, da so povezani s konferenco. Posledica so bili manjši izpadi. Delovanje napadenih enot ni bilo bistveno prizadeto,” so sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Švica bo v soboto in nedeljo v luksuznem letovišču Bürgenstock ob Luzernskem jezeru gostila mirovno konferenco za Ukrajino, ki se je bodo predvidoma udeležili predstavniki 90 držav, a med njimi ne bo Rusije. Ukrajino bo zastopal predsednik Volodimir Zelenski, ki upa, da bo srečanje pospešilo pot do “pravičnega konca vojne”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!