Pred prvim soočenjem Bidna in Trumpa: katerih napak ne smeta storiti?

Svet 27. Jun 202409:02 5 komentarjev
Donald Trump Joe Biden
Foto: PROFIMEIDA

Predsedniška kandidata ameriških demokratov in republikancev, Joe Biden in Donald Trump, se bosta danes (po našem času v noči na petek) v Atlanti pomerila na prvem od le dveh televizijskih soočenj pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. Organizirala ga bo ameriška televizija CNN, ki bo kandidatoma ugašala mikrofone, ko bosta prekoračila odmerjen čas. To bo prvo soočenje Bidna in Trumpa od predsedniške kampanje leta 2020.

Pred prvim soočenjem so v obeh taborih zelo previdni, saj si ne želijo nikakršnih nepotrebnih zdrsov kandidatov v soju žarometov. V demokratskem taboru upajo, da bo 81-letni Joe Biden pokazal nekaj več vitalnosti in ostrine, s katero bi odgovoril na pomisleke o njegovi starosti, izpostavljajo v analizi CNN. Največji rizik Donalda Trumpa pa je on sam: preveč podivjan in neukročen nastop bi namreč le potrdil demokratska opozorila, da ni primeren za predsednika ZDA. “Napake navadno potrdijo predstavo javnosti o kandidatu, ki je obstajala, še preden se je napaka zgodila,” je izpostavil strokovnjak za soočenja z univerze v Michiganu Aaron Kall.

Kot napovedujejo pri CNN, bosta kandidata najverjetneje po nasprotniku udrihala vsak s svojim naborom tem. Pričakuje se, da bo v Bidnovem arsenalu pravica do splava, ki je v zadnjih letih vedno težje dostopen za Američanke, in Trumpovo zgledovanje po nekaterih avtokratskih voditeljih. Republikanski kandidat je že nakazal, da bo občinstvu slikal distopično Bidnovo Ameriko, ki da jo pesti nenadzorovano priseljevanje, kriminal in slabo gospodarstvo.

Soočenje, ki se bo začelo v petek ob 3. uri po našem času, bomo V ŽIVO spremljali tudi na N1.

Tako ali drugače bodo v ospredje prišli tudi Trumpovi pogosti obiski sodišča. Soočenje bo potekalo manj kot mesec dni po odločitvi sodišča, ki je nekdanjega predsednika ZDA obsodilo ponarejanja poslovnih dokumentov zaradi plačila pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred volitvami leta 2016. Biden se je ob to že obregnil, njegova kampanja pa ga naslavlja kot obsojenega kriminalca. Trump tako v javnosti kot na sodišču vztraja, da je žrtev pravnega sistema, ki se skuša vmešavati v volitve.

joe biden, donald trump
Donald Trump in Joe Biden. (Foto: PROFIMEDIA)

Biden z intenzivnimi pripravami, Trump s strateškim besednim “bombardiranjem”

Aktualni predsednik Biden se na soočenje že nekaj dni pripravlja v predsedniškem letovišču Camp David, kjer s svetovalci vadijo in igrajo besedne dvoboje. Biden naj bi se pripravljal tudi na morebitne Trumpove osebne napade, je za CNN povedal eden od njegovih svetovalcev. Pričakujejo, da se bo Trump lahko obregnil ob predsednikovega sina Hunterja Bidna, ki so ga pred dobrima dvema tednoma obsodili zaradi laganja pri nakupu pištole in nedovoljenega posedovanja orožja.

Bidna tako kot mnoge demokratske kandidate pred njim pripravlja nekdanji vodja kabineta v Beli hiši Ron Klain. Kot piše CNN, je Klainova mantra med pripravami ta, da lahko kandidat soočenje izgubi kadarkoli, dobi pa ga lahko le v prvih 30 minutah. Tako lahko pričakujemo, da bo aktualni predsednik ostreje začel soočenje, ki bo trajalo uro in pol.

Na drugi strani glavni republikanski kandidat trdi, da priprav na dvoboj z Bidnom ne potrebuje. Si je pa v zadnjih dneh teren pripravljal z napadi na svojega nasprotnika. Tako je Trump namigoval, da bo Biden pred soočenjem za boljši nastop jemal droge ter ga oklical za lažnivca na dveh nogah. Trumpova kampanja je v zadnjem sporočilu za javnost napovedala, da bodo nad Bidna šli s tematikami priseljevanja in gospodarstva, pohvalili pa so se tudi z dobrimi javnomnenjskimi raziskavami.

Televizija CNN je na tokratnem soočenju postavila stroga pravila. V studiu ne bo občinstva, kandidatoma pa bodo izključil mikrofon, ko ne bosta na vrsti za odgovor, ali pa bosta prekoračila dovoljen čas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje