Pred sinagogo v Franciji eksplodiralo, okrepljeno varovanje judovskih objektov

Svet 24. Avg 202414:04 4 komentarji
Eksplozija pred sinagogo v Franciji
Foto: Manon Cruz/REUTERS

Pred sinagogo na jugu Francije je odjeknila eksplozija, v kateri je bil poškodovan policist. Oblasti eksplozijo obravnavajo kot poskus terorističnega napada. Storilca še iščejo.

Pred sinagogo na jugu Francije je zjutraj odjeknila eksplozija, v kateri je bil poškodovan policist. Eksplozija je odjeknila v mestu La Grande-Motte. V sinagogi je bilo takrat pet ljudi z rabinom, ki niso bili poškodovani. Tudi življenje ranjenega policista naj ne bi bilo ogroženo. Pred poslopjem blizu Montpelliera sta najprej zagorela dva avtomobila, nakar je v enem od njiju eksplodirala jeklenka s plinom.

Oblasti dogodek obravnavajo kot teroristični napad. Preiskavo je prevzelo tožilstvo, pristojno za teroristična dejanja, ki je sporočilo, da dejanje obravnava kot poskus terorističnega napada. Posnetki nadzornih kamer prikazujejo osumljenca, ki peš zapušča območje, pri sebi pa ima palestinsko zastavo in morebiti pištolo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik Emmanuel Macron je obsodil antisemitizem in zagotovil, da storilca intenzivno iščejo. “Boj proti antisemitizmu je bitka, ki traja,” je dodal na omrežju X.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je prav tako na omrežju X zapisal, da gre za očitno kaznivo dejanje. Judovski skupnosti je izrekel vso podporo in zagotovil, da z vsemi razpoložljivimi sredstvi iščejo storilce. Odredil je okrepitev varovanja vseh judovskih verskih objektov v državi. Tudi francoski premier Gabriel Attal je sporočil, da je šlo za antisemitsko dejanje. Skupaj z Darmaninom naj bi še danes obiskal prizorišče napada.

Sobota je sicer dan judovskega šabata, ko se judje tradicionalno udeležijo obredov v sinagogah. Na to je spomnil tudi predsednik krovne zveze judovskih organizacij v Franciji Yonathan Arfi, ki je izpostavil, da je eksplozija odjeknila v času, ko naj bi tja prispeli verniki. “To ni bil le napad na prostor čaščenja, bil je poskus uboja judov,” je dejal.

Napad so obsodili predstavniki s celotnega političnega spektra. Vodja skrajne levice Jean-Luc Melenchon je menil, da gre za nesprejemljiv zločin, vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Jordan Bardella pa, da je šlo za kaznivo dejanje in antisemitsko dejanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje