Pismo s pozivom von der Leyen le prispelo, vlada bo o Veselu odločala jutri

Slovenija 25. Jul 202412:21 > 16:09 2 komentarja
Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je državam članicam poslala poziv, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za evropskega komisarja. Kot je znano, ima Slovenija le enega kandidata, Tomaža Vesela. Slovenska vlada je za jutri že sklicala redno sejo, na kateri bo obravnavala predlog kandidature za slovenskega člana Evropske komisije.

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je davi državam članicam poslala pismo, v katerem jih je pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za položaj v njeni prihodnji Komisiji.

Časa za odgovor imajo do 30. avgusta, so sporočili s Komisije.

Von der Leyen je že pred enim tednom po vnovični izvolitvi na položaj predsednice Komisije v Evropskem parlamentu napovedala, da si bo znova prizadevala za oblikovanje spolno uravnotežene komisarske ekipe.

Zato je voditelje držav članic pozvala, naj ji posredujejo imeni kandidata in kandidatke za položaj v Komisiji. Od članic, ki bodo predlagale obstoječe komisarje oziroma komisarke, tega ne pričakuje.

Kot so danes sporočili s Komisije, je rok za odgovor članic 30. avgust, pri čemer pa namerava von der Leyen pogovore s komisarskimi kandidati začeti že sredi prihodnjega meseca.

Po pozivu von der Leyen bo tako lahko tudi slovenska vlada dokončala postopek izbire komisarskega kandidata. Kandidaturo nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela so nameravali ministri potrditi že na sredini seji, a tega niso storili, ker še niso prejeli poziva iz Bruslja.

Vlada je po prejemu poziva predsednice Komisije za petek ob 10. uri že sklicala naslednjo redno sejo, na kateri bodo obravnavali predlog kandidature za slovenskega člana Evropske komisije. Zakon o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah evropske unije namreč določa, da mora vlada o predlogu odločati na redni seji.

Doslej so sicer znana imena kandidatk oziroma kandidatov približno desetih članic, pri čemer je nekaj več moških. Nekaj članic je predlagalo dosedanje člane Komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje