Predsednica Pirc Musar v Sarajevu: “Kar se dogaja v Gazi, je poraz človečnosti”

Svet 10. Jul 202420:48 3 komentarji
Foto: Urad predsednice republike/Boštjan Podlogar/STA

"Kar se dogaja v Gazi, je poraz človečnosti," je na današnji konferenci v Sarajevu pred 29. obletnico genocida v Srebrenici povedala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Mednarodna skupnost ima po njenih besedah dolžnost ustaviti genocidno ravnanje v Gazi. "Rešitev dveh držav se zdi edina prava pot naprej," je še dejala.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na današnji konferenci v Sarajevu pred 29. obletnico genocida v Srebrenici dejala, da ima mednarodna skupnost dolžnost ustaviti genocidno ravnanje v Gazi – ne samo zaradi grozovite izkušnje v Srebrenici, temveč tudi zaradi grozot, ki jih je neizpolnjevanje obljube o “nikoli več” povzročilo v obeh svetovnih vojnah in kasneje po svetu, denimo v Ruandi.

Pirc Musar je nastopila na konferenci v organizaciji Centra za napredne študije Sarajevo (CNS) z naslovom Od Balkana do Gaze: kritično preučevanje genocida, kjer je poudarila, da morajo politiki prenehati gledati stran, so sporočili iz urada predsednice.

Spregovorila je o vlogi mednarodnih organizacij, kot sta Društvo narodov in Združeni narodi, pri preprečevanju grozot preteklosti. “Odločitev za ustanovitev teh organizacij je bila sprejeta z zavedanjem, da se strašne napake preteklosti ne smejo ponoviti,” je dejala in opozorila, da je realnost žal drugačna.

Foto: Urad predsednice republike/Boštjan Podlogar/STA
Foto: Urad predsednice republike/Boštjan Podlogar/STA

“Rešitev dveh držav se zdi edina prava pot naprej”

Predsednica je izpostavila tudi pomen slovenskega priznanja Palestine in nujnost spoštovanja mednarodnega prava. “Rešitev dveh držav se zdi edina prava pot naprej, Palestinci pa nikakor ne smejo biti prikrajšani za lastno državo v mednarodno priznanih mejah iz leta 1967,” je poudarila.

Nastop je zaključila s pozivom k prizadevanjem za prepoznavanje in preprečevanje genocidnih ravnanj ter ohranitvi človekovega dostojanstva za vse. “Kar se dogaja v Gazi, je poraz človečnosti. Politiki morajo prenehati gledati stran in ukrepati proti genocidnemu vedenju,” je dejala in dodala, da neukrepanje postavlja slab zgled za prihodnje generacije.

V izjavi pred četrtkovo 29. obletnico genocida v Srebrenici je predsednica med drugim izrazila globoko sočutje vsem žrtvam in njihovim družinam. Po njenih besedah ta tragičen dogodek za vedno ostaja vtkan v spomin kot simbol neizbrisljive groze in bolečine, hkrati pa opominja na nedopustne grozote vojn ter na nujnost prizadevanj za mir, pravičnost in spoštovanje med narodi.

Ob robu konference se je predsednica na dvostranskem srečanju sestala s katarsko ministrico za mednarodno sodelovanje Lolvo Al-Kater, s katero sta med drugim spregovorili o razmerah na Bližnjem vzhodu in o problematiki vračanja ugrabljenih ukrajinskih otrok med vojno v Ukrajini.

Foto: Urad predsednice republike/Boštjan Podlogar/STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje