Predsednik Filipinov po incidentu s kitajsko ladjo: Nihče nas ne bo zastraševal

Svet 23. Jun 202414:09 1 komentar
Pogled na nasedlo vojaško ladjo BRP Sierra Madre, ki jo manjša enota filipinske vojske uporablja kot bazo
Pogled na nasedlo vojaško ladjo BRP Sierra Madre, ki jo manjša enota filipinske vojske uporablja kot bazo (Foto: PROFIMEDIA)

Po ponedeljkovem trčenju kitajske ladje v filipinsko je filipinski predsednik dogajanje označil za nevarno. Mornarje je pozval, naj "nadaljujejo izpolnjevanje dolžnosti, da branijo svojo državo."

Predsednik Filipinov Ferdinand Marcos je danes, potem ko je kitajska ladja minuli ponedeljek ob namernem trku poškodovala filipinskega mornarja, dejal, da Filipinov ne bo zastraševal nihče. Incident blizu atola Second Thomas Šoal v Južnokitajskem morju je zadnji v vrsti incidentov na območju, kjer imata državi dolgo zgodovino ozemeljskih sporov.

“Nihče nas ne bo zastraševal ali zatiral,” je med obiskom oporišča filipinske vojske na otoku Palawan v Južnokitajskem morju, ki se nahaja 200 kilometrov zahodno od atola, dejal Marcos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Filipinski predsednik je na otoku Palawan nagradil 80 mornarjev, ki so sodelovali v nedavni oskrbovalni akciji. Pozval jih je, naj “nadaljujejo izpolnjevanje dolžnosti, da branijo svojo državo.” Dogajanje s Kitajsko pa je označil za nevarno.

“Nikoli v zgodovini Filipinov se nismo podredili katerikoli tuji sili,” je med nagovorom mornarjem dejal Marcos in zagotovil, da bi morali Filipini “nadaljevati boj za nacionalni interes v skladu z mednarodnim pravom”. “Našega mirnega in miroljubnega pristopa ne smemo zamenjati za privolitev,” je še poudaril filipinski predsednik.

Ferdinand Marcos
“Našega mirnega in miroljubnega pristopa ne smemo zamenjati za privolitev” (Foto: PROFIMEDIA)

Filipinski mornar izgubil prst

Kitajsko plovilo je v ponedeljek po navedbah filipinskih oblasti namerno trčilo v filipinsko ladjo in pri tem poškodovalo pripadnika filipinske mornarice, ki je izgubil prst.

“Pripadnik filipinske mornarice je utrpel hude poškodbe, potem ko je kitajska obalna straža 17. junija med zamenjavo osebja in oskrbo ladje BRP Sierra Madre (LS57) namerno trčila v filipinsko ladjo z veliko hitrostjo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisano v izjavi filipinske mornarice.

Kitajska obalna straža je že kmalu po incidentu v ponedeljek sporočila, da je filipinska ladja “nezakonito vstopila na območje blizu atola” in “prezrla več opozoril kitajske strani”, zaradi česar naj bi posledično prišlo do trčenja. Trdijo, da so ravnali v skladu z zakonom.

V okolici številnih atolov in otočij ob strateških pomorskih poteh v Južnokitajskem morju sicer v zadnjih mesecih pogosto prihaja do konfrontacij med mornaricama Filipinov in Kitajske, med drugim je bilo tudi več trčenj med plovili.

Kitajska si lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje in zavrača ozemeljske težnje drugih držav, vključno s Filipini, zavrača pa tudi mednarodno sodbo, po kateri njihove zahteve nimajo pravne podlage.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje