Na predsedniških volitvah na Islandiji zmagala podjetnica Halla Tomasdottir

Svet 02. Jun 202417:23 0 komentarjev
Halla Tomasdottir
Foto: PROFIMEDIA

Na predsedniških volitvah na Islandiji je zmagala 55-letna podjetnica Halla Tomasdottir. Tako je premagala izkušeno političarko Katrin Jakobsdottir, ki je odstopila kot premierka in se udeležila volitev. Tomasdottir bo sedma predsednica države in druga ženska na tem položaju, kažejo končni rezultati sobotnih volitev. Mandat naj bi prevzela 1. avgusta.

Preštevanje glasov 12 kandidatov in kandidatk je bilo napeto vse do zadnje faze štetja, ko je Katrin Jakobsdottir davi priznala poraz in čestitala Halli Tomasdottir za zmago na predsedniških volitvah.

Tomasdottir je prejela 34,3 odstotka glasov in prehitela 48-letno Jakobsdottir s 25,5 odstotki glasov, potem ko je aprila odstopila s položaja predsednice vlade in se udeležila sobotnih volitev.

Nekdanja premierka Jakobsdottir je bila po oceni kritikov preveč politična, da bi prevzela predsedniški položaj, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je volitvah leta 2016 zasedla drugo mesto za dosedanjim islandskim predsednikom Gudnijem Johannessonom, je Tomasdottir tako v drugem poskusu vendarle postala predsednica države, kažejo končni rezultati volitev.

Tomasdottir je izvršna direktorica podjetja The B Team, globalne neprofitne organizacije, ki jo je soustanovil britanski poslovnež Richard Branson za spodbujanje poslovnih praks, ki se osredotočajo na človeštvo in podnebje, navaja AFP.

Volilna udeležba je bila malce nižja od 79 odstotkov in s tem precej višja kot na prejšnjih volitvah, je poročala islandska radiotelevizija RUV.

Tomasdottir bo sedma predsednica države in druga ženska na tem položaju. Na položaju predsednice naj bi nastopila 1. avgusta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Islandiji je vloga predsednika v veliki meri protokolarna. Ima pravico, da vloži veto na zakone in predlaga referendum. Vpliv ima tudi na oblikovanje vlade. Podeli namreč mandat za sestavo vlade relativnemu zmagovalcu volitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!