Predvolilni spektakel v ZDA: kako se na soočenje pripravljata Harris in Trump?

Svet 10. Sep 202405:20 1 komentar
Kamala Harris in Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Zvečer bo na sporedu eden od vrhuncev ameriške predsedniške predvolilne tekme, saj se bosta prvič – in verjetno tudi zadnjič – soočila republikanski predsedniški kandidat Donald Trump in demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris. Slednja se je v predsedniško tekmo podala šele pred sedmimi tedni, ko je iz nje izstopil aktualni ameriški predsednik Joe Biden. Zanj je bilo usodno prav prvo televizijsko soočenje s Trumpom, na katerem so bili zelo jasno vidni znaki njegove starosti, kar je vplivalo predvsem na njegov slab nastop. Kako se kandidata za Belo hišo pripravljata na pomembno soočenje in katere bodo ključne teme?

Manj kot dva meseca pred ameriškimi predsedniškimi volitvami se bosta prvič iz oči v oči soočila demokratska predsedniška kandidatka Kamala Harris in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump. Težko pričakovano predsedniško soočenje, ki bo tudi edino pred novembrskimi volitvami, bo potekalo v Filadelfiji v organizaciji in prenosu televizijske hiške ABC News.

Za Trumpa bo to že sedmo predvolilno soočenje, še noben predsedniški kandidat v zgodovini ameriških predsedniških volitev na soočenjih ni nastopil tolikokrat. Kot nekdanji ameriški predsednik je vajen nastopov pod sojem medijskih žarometov, ob tem pa se zanaša tudi na izkušnje, ki jih je pridobil v času, ko je nastopal v lastnem resničnostnem šovu.

Nasproti mu bo stala aktualna podpredsednica ZDA, ki je na svoje govorniške sposobnosti opozorila že v predsedniški kampanji leta 2020 na soočenju s takratnim Trumpovim podpredsednikom Mikom Penceom. Njene govorniške sposobnosti pa izvirajo še iz časa, ko je opravljala funkciji okrožne tožilke v San Franciscu in kasneje še generalne tožilke Kalifornije ter njenega dela v ameriškem senatu.

Kamala Harris je v predsedniško tekmo vstopila šele pred sedmimi tedni, zato je kmalu že začela priprave na soočenje s Trumpom. Kot poročajo tuji mediji, je okoli sebe zbrala majhno skupino izkušenih svetovalcev, s katerimi uprizarjajo celo zaigrana soočenja s Trumpom, veliko upov pa polagajo na njene tožilske sposobnosti.

Kamala Harris
Foto: Brendan Mcdermid/REUTERS

V Trumpovi ekipi se s takšnimi pripravami na soočenje ne obremenjujejo preveč, saj se nekdanji ameriški predsednik v zadnjih dneh pred soočenji udeležuje številnih predvolilnih shodov. Njegovi svetovalci se ukvarjajo predvsem z oblikovanjem sporočil o ključnih temah, ki bi lahko tehtnico na soočenju obrnile v Trumpovo korist: gospodarstvo, priseljevanje in stanje demokracije v ZDA.

Analitiki ob tem opozarjajo, da bo za Trumpa pomembno tudi, kako bo na soočenju nastopil proti ženski kandidatki. Predvsem v luči, da ne bo izpadel preveč agresivno, Harris je ne nazadnje ženska in bi lahko Trumpovi ostri napadi nanjo pri volilcih dosegli povsem drugačen odziv.

“Kamala Harris mora biti pripravljena na to, da bo Donald Trump stopil na oder v vsej svoji veličini in jo bo napadel na način, da jo spravi iz ravnotežja. Gre za nekdanjega predsednika ZDA, ki ve, kako nastopati na soočenjih. V tem je njegova moč,” je za CNN dejala Donna Brazile, tesna zaveznica Kamale Harris in vodja predsedniške kampanje Ala Gora leta 2000.

Brazile zato Harris svetuje, naj se raje osredotoči na sporočila, ki jih želi posredovati ameriškim volilcem, in dodaja: “Obstajati morajo argumenti, teze in sporočila, ki jih želi o Trumpu sporočiti. Hkrati pa bodo v ospredje prišle tudi njene tožilske sposobnosti, da bo lahko na podlagi dokazov ovrgla nekatere Trumpove trditve.”

Začetek republikanske konvencije
Foto: Mike Segar/REUTERS

Vročica pred torkovim soočenjem narašča tudi zato, ker sta Trump in Harris po podatkih zadnje nacionalne javnomnenjske raziskave, ki sta jo v nedeljo objavila The New York Times in Sienna College, praktično izenačena, v rahli prednosti pa naj bi bil nekdanji predsednik ZDA. Harris, ki je v predsedniško tekmo vstopila šele konec julija, je sicer dobro izkoristila začetni zagon predvolilne kampanje, saj so ankete javnega mnenja že kazale, da je celo v prednosti pred Trumpom. A kot kaže, se je ta zagon v zadnjih dveh tednih vendarle nekoliko zaustavil.

Oba kandidata in njuna tabora se zavedata, da bo soočenje zelo pomembno vplivalo na odločitev številnih Američanov, ko se bodo 5. novembra odpravili na volišča. Strokovnjak za soočenja z univerze v Michiganu Aaron Kall je za CNN dejal, da sicer s soočenjem kandidata ne moreta zmagati na volitvah, lahko pa volitve izgubita.

“V 90-minutnem soočenju lahko narediš eno napako, izrečeš kakšen lapsus in to te potem zaznamuje za naprej,” je opozoril Kall.

Spomin na junijsko soočenje med Donaldom Trumpom in aktualnim ameriškim predsednikom Joejem Bidnom je namreč še kako živ. Bidnov nastop –  po mnenju številnih analitikov in tudi vodilnih ljudi demokratske stranke – je bil katastrofalno slab in je razgalil vse šibkosti ameriškega predsednika, ki se je želel potegovati za še svoj drugi mandat v Beli hiši. Biden se je po slabem nastopu na soočenju – in kasneje številnih pozivov veljakov demokratske stranke, naj od kandidature odstopi – odločil, da se za ponovitev mandata ne bo potegoval.

“Za soočenjem med Bidnom in Trumpom je mogoče reči, da je bilo najodmevnejše soočenje v ameriški zgodovini. Posledice soočenja kažejo tudi na to, da so stave glede soočenja res visoke,” je za portal Al-Jazeera dejala Barbara Perry, ki na univerzi v Virginiji preučuje predsedniško zgodovino ZDA.

Ob tem pa je Perry še ocenila, da bo na tokratnem soočenju Trumpu nasproti stala Kamala Harris, ki je povsem drugačna kandidatka, kot je bil Joe Biden, zato bo moral nekdanji ameriški predsednik za zmago na novembrskih volitvah svojo privlačnost razširiti tudi onkraj svoje zveste volilne baze. In to lahko stori prav na predsedniškem soočenju.

Biden, Trump soočenje CNN
Foto: John Nowak/CNN/Handout via REUTERS

Štaba predsedniških kandidatov sicer svojih taktik pred soočenjem ne želita razkriti, je pa že jasno, da je načrt ekipe Kamale Harris, da bi med soočenjem bila ves čas prižgana oba mikrofona, padel v vodo. Tako kot na junijskem soočenju Bidna in Trumpa bodo tudi tokrat mikrofone kandidatov vklapljali, ko bosta imela besedo, in izklapljali, ko ne bosta na vrsti.

Ob tem pa bodo v veljavi še druga pravila soočenja, s katerimi sta se strinjala oba predsedniška kandidata. Kot že rečeno, bo soočenje trajalo 90 minut, vmes bosta dva oglasna bloka, med katerima pa se kandidata ne bosta smela pogovarjati s svojimi svetovalci. Prav tako na soočenje ne smeta prinesti vnaprej pripravljenega gradiva oziroma govorov, dobila pa bosta papir in pisala, da si bosta lahko pripravila replike. Kandidata ne bosta imela uvodnih izjav, vprašanja bosta postavljala zgolj moderatorja soočenja, po koncu soočenja pa bosta imela kandidata čas za zaključni nagovor. Žreb je določil, da bo imel zadnjo besedo Donald Trump. Iz televizijske hiše ABC News so še sporočili, da kandidata ne bosta vnaprej obveščena o temah in vprašanjih soočenje, v dvorani pa ne bo občinstva.

Za številne Američane je sicer debata o politiki in načrtih na predsedniških soočenjih velikokrat drugotnega pomena, saj se veliko bolj osredotočajo na sam nastop predsedniškega kandidata, morebitne besedne spopade in spodrsljaje. A tudi tokratna debata se bo vrtela okoli pomembnih vprašanj za prihodnost ZDA. Republikanci svoje upe polagajo predvsem na debato okoli priseljevanja, za katero namerava nekdanji predsednik Trump okriviti prav podpredsednico Harris, tudi področji gospodarstva in mednarodnega trgovanja naj bi bili po njihovih ocenah šibkejši točki Kamale Harris.

Na drugi strani pa naj bi se Harris osredotočila na razpravo okoli prepovedi splava in Trumpovi neprimernosti za predsednika ZDA. Se bosta pa morala predsedniška kandidata zagotovo izreči tudi glede perečih zunanjepolitičnih vprašanj, še posebej ob divjanju vojn v Gazi in v Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje