Preiskovalci ugotovili, kaj je strelec počel pred poskusom atentata na Trumpa

Svet 16. Jul 202415:22 0 komentarjev
poskus atentata na Trumpa
Foto: Brendan McDermid/REUTERS

Policija in druge službe, ki preiskujejo sobotni poskus atentata na Donalda Trumpa, počasi sestavljajo sliko 20-letnega strelca Thomasa Matthewa Crooksa. Tako je znano, kaj je počel v urah pred streljanjem. Kljub temu da so preiskovalci dobili dostop do strelčevega telefona, računalnika in domovanja, pa motiv za poskus atentata na nekdanjega predsednika in republikanskega kandidata ni nič bolj jasen.

Preiskovalcem, ki se ukvarjajo s sobotnim poskusom atentata na nekdanjega predsednika in republikanskega kandidata Donalda Trumpa, je na podlagi zbranih dokazov uspelo ugotoviti, kaj je 20-letni napadalec Thomas Matthew Crooks počel v urah pred streljanjem. Kot je za CNN dejal eden od vpletenih v preiskavo, se je napadalec odpravil po opravkih v predmestju Pittsburgha, kjer je živel.

V petek se je Crooks odpravil na bližnje strelišče, ki ga je kot član tamkajšnjega kluba redno obiskoval, in tam vadil streljanje. Nato je v soboto zjutraj na dan Trumpovega zborovanja v trgovini z gradbenim materialom kupil lestev, v trgovini z orožjem pa še 50 nabojev. Sledila je ura vožnje do mesteca Butler, kjer se je odvijal republikanski predvolilni dogodek. Preiskovalci predvidevajo, da je s kupljeno lestvijo splezal na streho bližnjega objekta in od tam začel streljati na Trumpa. Po treh strelih so ga varnostniki ubili.

V Crooksovem avtomobilu so kasneje našli eksploziv. Kot je za CNN povedal vir blizu preiskave, je bila v prtljažniku kovinska škatla z eksplozivom, povezanim z žicami na oddajnik. Pri strelcu so našli daljinski sprožilec, s katerim bi lahko sprožil eksplozijo in po predvidevanjih preiskovalcev na tak način ustvaril zmedo med streljanjem.

Lahka polavtomatska puška, podobna v ZDA priljubljenemu modelu AR-15, s katero je Thomas Matthew Crooks streljal na Trumpa, je bila v lasti njegovega očeta Matthewa Crooksa. Po podatkih policije zvezne države Pensilvanija, ki jih navaja CNN, je bila tako kot še več kot 20 kosov strelnega orožja v lasti Matthewa Crooksa kupljena zakonito. Tako Thomas kot Matthew Crooks sta bila člana strelskega društva in sta večkrat skupaj odhajala na strelišče.

Kljub intenzivni preiskavi nič bliže motivu za streljanje

Kljub intenzivni preiskavi in razkritju strelčevih aktivnosti pred napadom pa so preiskovalci še vedno precej zbegani. Tudi po preiskavi Crooksovega domovanja, pregledu njegovega računalnika in telefona ter pogovorom z družino in bližnjimi niso nič bliže odgovoru na vprašanje, kaj je bil motiv 20-letnika za poskus atentata na nekdanjega predsednika.

Policija okoli domovanja Thomasa Crooksa
Policija okoli domovanja Thomasa Crooksa (Foto: PROFIMEDIA)

Viri iz vrst preiskovalcev so za CNN dejali, da so med pregledom Crooksovega računalnika in telefona opazili njegovo zanimanje za videoigre in programiranje ter da niso zaznali ničesar izstopajočega. Med pregledom prav tako niso odkrili morebitnega poizvedovanja o tem, kako narediti eksplozivno napravo. Odgovora niso dali niti pogovori organov pregona s starši, ki so dejali, da njihov sin ni imel prijateljev in ni kazal jasnih političnih usmeritev. Policijski viri so ob tem za CNN dejali, da so starši dajali vtis, da niso vedeli veliko o strelčevem življenju v zadnjem času.

Tako sta edina znana indica o političnem prepričanju napadalca, ki je bil zaposlen v kuhinji doma za rehabilitacijo v Bethel Parku, podatka, da je bil registrirani republikanec in da je leta 2021 demokratom naklonjeni skupini namenil majhno donacijo v vrednosti 15 dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!