Preizkušajo cepivo proti pljučnemu raku: “Lahko bi spremenilo pravila igre”

Svet 23. Avg 202419:47 1 komentar
pljučni rak, cepivo
Cepivo za pljučnega raka, ki je še v testni fazi (Foto: PROFIMEIDA)

V Združenem kraljestvu so začeli preizkušati novo revolucionarno cepivo proti pljučnemu raku. Čeprav je testiranje še v zgodnji fazi, strokovnjaki pravijo, da pričakujejo dobre rezultate. Če bi se cepivo izkazalo za učinkovito, bi ga uporabljali skupaj z že uveljavljenimi zdravljenji pljučnega raka.

V Združenem kraljestvu so zdravniki opravili prvo testno cepljenje z novim cepivom proti pljučnemu raku. Prvo dozo cepiva je prejel 67-letni Janusz Racz. “Pripravljen sem preizkusiti nove stvari,” je povedal za BBC.

V prvi fazi preiskave bodo strokovnjaki ugotavljali učinkovitost in varnost novega cepiva, popisali bodo tudi stranske učinke. Upajo, da se bo zdravilo izkazalo za učinkovito.

Razc je v torek na nacionalnem inštitutu za zdravstvene raziskave v roku pol ure prejel šest zaporednih injekcij s cepivom. Vsaka je vsebovala različne verige RNK zapisa. Zdaj bo cepivo prejemal šest tednov zapored, naslednjih 54 tednov bo odmerke prejemal vsake tri tedne, poroča Guardian.

Cepivo temelji na tehnologiji mRNA, kot nekatera cepiva proti covidu-19. Poleg Racza v prvi fazi raziskave sodeluje še 129 drugih bolnikov s pljučnim rakom iz sedmih drugih držav.

V primeru uspeha bi se uporabljalo kot ‘dodatek’ k zdravljenju

Cepivo vsebuje informacije o markerjih, ki so jih našli na površini celic pljučnega raka. Po prejemu cepiva naj bi te informacije imunski sistem bolnika ‘naučile’ odkrivati in uničevati te rakave celice.

“Cepivo bi bolnikov imunski sistem naučilo, kaj naj poišče in proti čemu naj se bori,” povzemajo. To bi lahko pomenilo manj stranskih simptomov ob zdravljenju, piše BBC.

Pljučni rak
Foto: PROFIMEDIA

Strokovnjaki menijo, da bi lahko cepivo “spremenilo pravila igre”. Vodja kliničnega testiranja v Združenem kraljestvu Siow Ming Lee upa, da bodo s cepivom lahko začeli novo obdobje zdravljenja pljučnega raka. “Upamo, da bomo lahko s cepivom ob obstoječem zdravljenju zagotovili dodatno imunsko spodbudo,” je povedal za britanski medij. Cepivo bi se tako uporabljalo skupaj s standardnimi zdravljenji, kemoterapijo in imunoterapijo.

Nacionalna direktorica za zdravljenje raka na inštitutu za javno zdravje Anglije Dame Cally Palmer prav tako pravi, da bi se cepivo lahko izkazalo za revolucionarno. Po njenih besedah bi zdravilo lahko pomagalo tudi pri preprečevanju ponovljivosti bolezni pri že ozdravljenih bolnikih.

“Diagnoza raka je zelo skrb vzbujajoča, vendar revolucionarne raziskave pomenijo novo upanje. Pričakujemo, da bo v naslednjih nekaj letih v preizkušanju cepiva proti pljučnemu raku sodelovalo več tisoč bolnikov,” je dejala.

V preizkušanje cepiva bodo vključeni bolniki z nedrobnoceličnim rakom pljuč, ki so v zgodnji fazi bolezni in še niso bili operirani, niti niso začeli s kemoterapijo, pa tudi tisti v pozni fazi bolezni. Cepivo bodo testirali tudi pri bolnikih, ki so ponovno zboleli za pljučnim rakom, je pojasnila zdravnica in dodala, da je študija v zelo zgodnji fazi.

Za razliko od cepiv, ki ščitijo pred nalezljivimi boleznimi, kot so ošpice, so cepiva za zdravljenje raka namenjena že bolnim ljudem. Cepiva za raka imunskemu sistemu pomagajo pri prepoznavaju rakavih celic in ciljnemu napadu teh celic. Proti različnim vrstam raka se uporablja še več drugih cepiv.

Prvi prejemnik cepiva verjame v znanost

Racz, ki prebiva v Londonu, je pojasnil, da se v raziskavi sodeluje, ker kot znanstvenik s področja tehnologije in umetne inteligence verjame v znanost. Upa, da bo njegov prispevek pomagal pri odkrivanju novih učinkovitih zdravil proti pljučnemu raku.

“Upam, da bo cepivo omogočilo obrambo pred rakavimi celicami in da bo moje sodelovanje v raziskavi pomagalo drugim ter pripomoglo k širši dostopnosti terapije.”

Lung cancer vaccine
67-letni Janusz Racz, prvi prejemnik cepiva proti pljučnemu raku, ki je še v testni fazi (Foto: PROFIMEDIA)

Pljučnega raka so 67-letniku diagnosticirali, potem ko so se pojavile težave z dihanjem. Sprva je menil, da ima astmo, nato pa so mu na desnem pljučnem krilu odkrili tumor.

Pljučni rak je prva oblika raka po umrljivosti na svetu. Leta 2020 je zaradi bolezni umrlo 1,8 milijona ljudi. Nedrobnocelični rak pljuč je najpogostejša oblika pljučnega raka.

Evropska komisija je danes za starejše od 60 let odobrila novo cepivo Moderne mResvia proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV), ki povzroča sezonsko obolenje spodnjih dihal. Kot so sporočili iz Bruslja, je to prvič, da je v Evropski uniji odobreno mRNA cepivo za bolezen, ki ni covid-19. ZDA so to novo cepivo odobrile že konec maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje