Prekletstvo Kennedyjevih in ženska, ki je preživela (skoraj) vse

Svet 11. Okt 202412:19 0 komentarjev
Ethel Kennedy in Robert Kennedy
Ethel in Robert Kennedy (Foto: PROFIMEDIA)

V 97. letu starosti je v četrtek umrla Ethel Kennedy, dolgoletna borka za človekove pravice in vdova Roberta Kennedyja. Čeprav je bila širši javnosti veliko manj poznana kot njena svakinja Jackie Kennedy, je bila pravzaprav politična matriarhinja dinastije Kennedy, tudi po smrti njenega moža Bobbyja. Njena zgodba je bila zgodba aktivizma in vseživljenjskega žalovanja.

“S srcem, polnim ljubezni, sporočamo, da je umrla naša neverjetna babica Ethel Kennedy. Umrla je zaradi zapletov, povezanih z možgansko kapjo, ki jo je doživela prejšnji teden. Poleg vseživljenjskega dela na področju socialne pravičnosti in človekovih pravic je za sabo pustila devet otrok, 34 vnukov, 24 pravnukov ter številne nečakinje in nečake. Vsi so jo imeli nadvse radi,” je v četrtek sporočil Joe Kennedy III. Stara je bila 96 let.

Ethel je bila del Kennedy dinastije. To je postala, ko se je leta 1950 poročila z Robertom F. Kennedyjem. In čeprav je javnosti veliko bolj poznana Jackie Kennedy, žena umorjenega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, je bila Ethel prava matriarhinja družine. Čeprav naj bi bila za štirimi stenami topla in hudomušna, je v javnosti nastopala kot močna in tiha žena ter nato vdova. A zaradi svoje stoičnosti in modrosti je bila skrivno orožje svojega moža, po njegovem umoru pa skala za vso družino, piše Daily Beast.

Ethel Skakel se je rodila v Chicagu leta 1928, odraščala pa je v Greenwichu v zvezni državi Connecticut. Njen oče je bil poslovnež George Skakel, ustanovitelj korporacije Great Lakes Carbon, mama pa nekdanja tajnica. Oba sta umrla v letalski nesreči leta 1955.

Po poročanju ameriških medijev je bila Ethel izjemno tekmovalen otrok, ki je odrasel v mlado žensko, ki ni spoštovala avtoritete. Na kolidžu Manhattanville se je spoprijateljila z Jean Kennedy, sestro Roberta Kenendyja, skupaj pa sta bili večkrat predmet graje in vzgojnih ukrepov – med drugim zaradi “nereda v čajnici”. Knjiga, v katero so zapisovali te kazni, je nato v skrivnostnih okoliščinah izginila.

Ethel Kennedy
Ethel Kennedy (Foto: PROFIMEDIA)

Ethel je Roberta, ki so ga klicali Bobby, spoznala na smučarskem izletu v Quebecu leta 1945. “Stal je pred gorečim kaminom v dnevni sobi,” je povedala v dokumentarnem filmu iz leta 2012. Ko ga je zagledala, naj bi bile njene prvi misli: “Vau. Super.” Takoj ga je izzvala s stavo, da se lahko spusti z gore hitreje kot on. Še več kot 20 let pozneje se je Kennedy z nasmehom spominjal te zgodbe in ni želel povedati, kdo je zmagal.

A kljub močni povezavi med njima od prvega dne je začel Robert najprej hoditi z Ethelino starejšo sestro Patricio. Še naprej pa je Ethel in Roberta vleklo skupaj – medtem ko je bil Kennedy resen in introvertiran, je bila Ethel družabna in pogosto navihana. Njena živahnost ga je izvabila iz njegove lupine, ona pa je menila, da je on preprosto briljanten. Nista mogla ostati narazen. Poročila sta se poleti leta 1950 na “vrtu z belimi lilijami, potonikami in drenom”, je takrat poročal New York Times.

Družina Kennedy
Bobby in Ethel Kennedy z otroki. (Foto: PROFIMEDIA)

Biograf in družinski prijatelj družine Arthur M. Schlesinger mlajši je zapisal, da je bila za Roberta Kennedyja to najboljša stvar, ki se je lahko zgodila. “Prebudila je njegovo sočutje in humor. Nikoli se mu ni bilo treba dokazovati pred njo. Neomajno mu je zaupala, ga vodila in ljubila,” je zapisal.

Zakonca sta se leta 1956 preselila na prostrano posestvo v Virginiji, znano pod imenom Hickory Hill. Poleg 11 otrok sta imela tudi veliko število hišnih ljubljenčkov. Revija Time je naštela čredo psov, dva konja, štiri ponije, 15 golobov, 22 zlatih ribic, 40 kuncev in morskega leva po imenu Sandy. Tega so nazadnje preselili v Nacionalni zoološki park, saj je osemletno Kathleen Kennedy potisnil v bazen.

Medtem je hitro napredovala tudi Robertova politična kariera. Pet let po selitvi v Hickory Hill je postal generalni državni tožilec ZDA. Leta 1965 je postal senator, leta 1968 pa predsedniški kandidat. Ethel je bila ob njegovi strani pri vsaki kampanji. Udeležila se je skoraj vseh njegovih zaslišanj v senatu, pogosto pa je s sabo tudi imela vse najmlajše otroke. Čeprav se je na smrt bala letal, je skoraj povsod hodila z njim, je Time zapisal leta 1968.

Kennedy
Brata Kennedy, Ethel in otroci. (Foto: PROFIMEDIA)

Bližnji so jo opisovali kot rojeno gostiteljico. “Na dogodkih za zbiranje denarja za kampanjo je instinktivno opazila ljudi, ki so bili še neodločeni. Nato je pristopila k njim in jih očarala,” je leta 1987 povedala njena hčerka Kathleen. “Nedvomno je bila najboljša vodja kampanj, kar sem jih kdaj videla.”

A vsega je bilo konec v trenutku. 5. junija 1968 se je 24-letni Palestinec Sirhan Sirhan približal senatorju Kennedyju, ko se je ta s svojim spremstvom po govoru prebijal skozi hotel Ambassador, da bi prišel do sobe, v kateri je bila novinarska konferenca. Strelec je senatorja trikrat zadel. Kennedy je umrl 26 ur pozneje v bolnišnici.

Leta 1989 je Sirhan britanskemu novinarju Davidu Frostu dejal: “Moja edina povezava z Robertom Kennedyjem je bila njegova podpora Izraelu in njegov namerni poskus, da bi v Izrael poslal 50 bojnih letal, ki bi škodovala Palestincem.”

Leta žalosti

Ethel Kennedy se ni nikoli ponovno poročila. Leta 2012 je v dokumentarcu Ethel, ki ga je režirala hčerka Rory Kennedy, na vprašanje o moževi smrti pogledala stran in rekla, da naj jo vprašajo nekaj drugega. Kot je nato Rory pojasnila za Vogue, se njena mama ni pogosto spominjala teh trenutkov. Pripisujejo ji tudi citat: “Introspekcija? Sovražim jo.”

“Prizadeva si, da bi šla naprej,” je dejala Rory. Od svojih otrok je pričakovala, da bodo ravnali enako – da bodo živeli naprej. Vsak večer jih je pri mizi izpraševala o aktualnih dogodkih in zgodovini. Bila je izrazito stroga. “Ni bilo veliko tolerance za to, da bi se smilili samemu sebi ali igrali žrtev,” je Rory pojasnila v nekem drugem intervjuju.

Ta odnos do življenja ji je pomagal pri težkih preizkušnjah, ki jih s smrtjo moža še ni bilo konec. Njen in Robertov četrti otrok David je leta 1984 umrl zaradi prevelikega odmerka mamil. Leta 1997 je izgubila še Michaela, šestega otroka, ki je med smučanjem trčil v drevo. Leta 2019 je (prav tako zaradi prevelikega odmerka mamil) umrla Saoirse, Ethelina 22-letna vnukinja.

Verjetno so mnogi že slišali za “prekletstvo Kennedyjev”. S tem ljudje označujejo niz smrti in nesreč, v katerih so bili udeleženi člani družine Kennedy. To prekletstvo naj bi zadevalo predvsem potomce poslovneža Josepha P. Kennedyja starejšega, prizadelo pa je tudi njihove družinske prijatelje, sodelavce in druge sorodnike. Najpogostejše manifestacije “prekletstva” so bile letalske nesreče in atentati.

Po tem, ko je leta 2020 v nesreči s kanujem izgubila še vnukinjo Maeve Kennedy Townsend McKean in 8-letnega pravnuka, naj bi se počutila, kot da izgubam ni videti konca. “Sumim, da si med mašo, ko je sama, dovoli kakšno solzo. Vendar si ne bo dovolila solz, ko je kdo ob njej. Njene težave ne bodo nikoli postale vaše težave,” je za People dejal nekdanji guverner New Yorka Mario Cuomo. Sin nekdanjega guvernerja Andrew je bil takrat poročen s Kerry Kennedy, zato je imel Cuomo vpogled v družino.

Ethel Kennedy
Ethel Kennedy v družbi otrok na grobu Roberta F. Kennedyja. (Foto: PROFIMEDIA)

Samo štiri mesece po atentatu na Roberta F. Kennedyja je Ethel ustanovila neprofitno fundacijo v njegovem imenu. Takrat je bila sedem mesecev noseča z Rory. Po porodu se je vrgla v delo na področju človekovih pravic in skrbi za okolja – ni se ustavila naslednjih 50 let. V imenu organizacije je zbrala več milijonov dolarjev. V tem času je med drugim obiskala skupino ameriških staroselcev, ki so zasedli otok Alcatraz, in prepotovala ves svet, od Mehike do Albanije in Nairobija, da bi aktivistom, novinarjem in političnim voditeljem podelila nagrade za njihovo delo. Leta 2018 je vodenje organizacije prevzela Ethelina hčerka Kerry Kennedy. 

Njen aktivistični duh je bil nalezljiv. Leta 1984 sta ji 15-letna Rory in 17-letni Douglas povedala, da želita na protest proti apartheidu pred južnoafriško veleposlaništvo. Ethel ju je odpeljala na shod, kjer so ju aretirali. “Pogledala sem svojo mamo in povem vam – mislim, da še nikoli ni bila bolj ponosna,” se je kasneje spominjala Rory.

Leta 2014 ji je Barack Obama podelil predsedniško medaljo svobode. Ob tem je dejal, da se je zapisala v zgodovino. “Kot vam bo povedala njena družina – ki v bistvu zaseda polovico te sobe – z Ethel se nihče ne zafrkava.”

Medalja svobode za Ethel Kennedy
Ethel Kennedy je leta 2014 prejela predsedniško medaljo svobode. (Foto: PROFIMEDIA)

Ko se je leta 2021 ponudila možnost pogojnega izpusta za Robertovega morilca Sirhana Sirhana, je pod kratko, natipkano izjavo, v kateri je družina Kennedy temu nasprotovala, Ethel zapisala: “Ne sme biti pogojno izpuščen.”

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je januarja 2022 preklical odločitev, ki je Sirhanu dovolila pogojni izpust. “Ker je ta umor postal del popularne kulture, kar so podkrepili redni poskusi, da bi bil zapornik izpuščen, je bila naša družina prisiljena, da smrt moža in očeta podoživi še tisočkrat. Bolečina ob ponovnem doživljanju njegovih zadnjih trenutkov je preprosto neznosna,” je zapisala družina Kennedy po tej odločitvi.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!