EU želi prepovedati kajenje in elektronske cigarete na prostem

Svet 17. Sep 202408:51 17 komentarjev
Kajenje v zunanjih prostorih
Foto: PROFIMEDIA

Evropski novičarski portal Euronews razkriva, da bo Evropska komisija priporočila prepoved kajenja na terasah kavarn, avtobusnih postajališčih, na rekreacijskih območjih, kjer so prisotni otroci ... Ta priporočila bodo veljala tudi za izdelke brez nikotina.

Euronews je pridobil osnutek dokumenta, ki kaže, da bo Evropska komisija predlagala razširitev obstoječih prepovedi kajenja na zunanje prostore. To bo veljalo tudi za inovativne izdelke, ki ne vsebujejo nikotina, na primer elektronske cigarete.

Načrti, ki naj bi jih izvršilni organ EU sprejel v torek, bi razširili veljavne smernice iz leta 2009 za zmanjšanje izpostavljenosti pasivnemu kajenju v javnih prostorih, na delovnih mestih in v javnem prometu.

Javne prostore želijo očistiti vseh aerosolov, ne le cigaretnega dima, kar odraža vse večjo zaskrbljenost glede zdravstvenih tveganj, ki jih predstavljajo novi tobačni izdelki.

Te smernice niso pravno zavezujoče, vendar predstavljajo okvir, ki ga lahko države članice upoštevajo v okviru širših prizadevanj za obvladovanje raka, povezanega s tobakom.

Nad nove tobačne izdelke

Namen novih priporočil Komisije je zajeti širši nabor novih izdelkov, vključno s segrevanimi tobačnimi izdelki in elektronskimi cigaretami, ki vsebujejo nikotin ali pa ne vsebujejo nikotina.

Komisija želi vključiti tudi “tobačne nadomestke in vse druge izdelke, ki oddajajo dim in/ali aerosol”, je razvidno iz dokumenta.

Elektronske cigarete
Foto: PROFIMEDIA

Ti izdelki, ki se pogosto tržijo kot varnejša alternativa klasičnemu kajenju, ljudi še vedno izpostavljajo škodljivim kemikalijam. “Dokazi o uporabi novih izdelkov kot pomoči pri opuščanju kajenja so neprepričljivi,” piše v dokumentu.

Do omejevanja prihaja zaradi vse več dokazov, da pasivna izpostavljenost “aerosolom iz elektronskih cigaret, tako z nikotinom kot brez njega, mimoidoče izpostavlja merljivim količinam trdnih delcev, strupenim snovem in onesnaževalcem”, še navajajo v osnutku.

Nova območja s prepovedjo kajenja

Najpomembnejša novost predloga je razširitev prepovedi kajenja na različne zunanje prostore – doslej so posamezne države članice to urejale od primera do primera.

V skladu z novimi smernicami naj bi zunanji ali polodprti prostori – strehe, balkoni, verande in terase – ki so povezani s storitvenimi lokali, kot so restavracije, bari in kavarne, postali območja brez kajenja.

Kajenje na prostem
Foto: PROFIMEDIA

Prepoved bi veljala tudi na avtobusnih postajališčih in letališčih, zunanjih površinah, ki so povezane z delovnimi mesti, ter pred bolnišnicami in domovi za ostarele.

Vključena so tudi rekreacijska območja, na katerih so prisotni otroci, vključno z javnimi igrišči, zabaviščnimi parki, bazeni in živalskimi vrtovi, ter izobraževalni prostori od vrtcev do univerze.

Tobačni lobi

Nov predlog Komisije je bil prvotno načrtovan za januar, a so ga odložili, kar je vzbudilo zaskrbljenost glede zavezanosti EU za boj proti tobaku.

Tudi reforma direktive EU o obdavčitvi tobaka je zdaj prestavljena na leto 2025, nekateri pa se sprašujejo, ali je na te odločitve vplivala tudi tobačna industrija.

Kljub tem težavam naj bi Stella Kyriakides, komisarka za zdravje v odhajanju, posodobila priporočila le nekaj tednov pred iztekom mandata.

Revidirane smernice so del širšega načrta Komisije za boj proti raku. Njen cilj je do leta 2040 doseči generacijo brez tobaka, do leta 2025 zmanjšati uporabo tobaka za 30 odstotkov in zmanjšati delež kadilcev v EU na samo pet odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje