Premier Golob: “Res ne razumem, zakaj bi teroriste v ZN pozval k čemurkoli”

Slovenija 28. Sep 202406:24 0 komentarjev
Premier Robert Golob se te dni mudi v New Yorku, saj Slovenija septembra predseduje Varnostnemu svet OZN. (Foto: PROFIMEDIA)

Premier Robert Golob je slovenskim dopisnikom na sedežu ZN izrazil zadovoljstvo z dosežki Slovenije med tednom splošne razprave svetovnih voditeljev. Poziv Izraelu, naj konča vojno, pa je opredelil kot poziv prijatelju. Ne razume namreč, zakaj bi teroristične organizacije, kot je Hamas, v ZN pozival k čemur koli.

Golob je skozi teden večkrat dejal, da imajo članice ZN Slovenijo za poštenega posrednika, ki se ne opredeljuje drugače kot po mednarodnem pravu in ustanovni listini ZN ter je do vseh strani poštena.

Svoj govor na Generalni skupščini ZN je danes sklenil z neposrednim pozivom Izraelu in tudi osebno premierju Benjaminu Netanjahuju, naj konča vojno. Zato si je prislužil aplavz dvorane, pa tudi po govoru je to na ZN tema razprav in večinoma pozitivnih ocen.

Zakaj k miru ni pozval Hamasa ali Hezbolaha?

Na vprašanje STA, ali obstaja kakšen poseben razlog, da k miru ni pozval druge strani, na primer Hamasa in Hezbolaha, pa je premier po kratkem premisleku odgovoril, da obstaja več razlogov.

“Prvi je ta, da sem vedel, da bo izraelski premier govoril za mano. Zato sem naslavljal njega posebej. Drugo pa je to, da jaz mislim, da je danes popolnoma jasno, kdo ima v rokah škarje in platno in kdo je tisti, ki lahko zaključi z vojaškimi operacijami.

Robert Golob
Foto: zajem zaslona/OZN

Golob je poudaril, da Slovenija vse od 7. oktobra jasno obsoja Hamas, ki ga je razglasila za teroristično organizacijo. “Res ne razumem, zakaj bi v ZN pozival teroriste k čemur koli,” je dodal. Spomnil je na besede predsednice Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjane Spoljarić Egger v Varnostnem svetu na zasedanju, ki ga je organizirala Slovenija. “Dejala je, naj pokličemo naše prijatelje in zaveznike in od njih zahtevajmo konec vojne. Tako lahko vzamete tudi moj poziv,” je navedel Golob.

Na koncu je omenil še nekdanjega predsednika Južne Afrike, legendarnega Nelsona Mandelo, ki je dejal, da če nečesa ne poskušamo, potem ne bomo nikoli vedeli, ali lahko uspemo.

Nova resolucija o Gazi?

Slovenija je sredo kot predsednica Varnostnemu svetu v mesecu septembru v času splošne razprave organizirala posebno zasedanje na visoki ravni z naslovom Voditeljstvu za mir, ki je bila med drugim namenjena razmisleku o ukrepih, ki bi lahko izboljšali učinkovitost Varnostnega sveta ZN.

Na vprašanje, kateri konkretni predlogi v tej smeri so mu ostali najbolj v spominu, je premier odvrnil, da mu je bolj kot to ostalo v spominu to, da se je k razpravi prijavilo 90 držav, kar kaže na pomen izbrane teme in je po njegovih besedah velikanski dosežek.

Drugo pa je soglasna potrditev predsedniške izjave pred zasedanjem. Po dolgem času je prišlo do soglasja in za Goloba to predstavlja upanje. “Mogoče je ravno ta predsedniška izjava dokaz, da se lahko lažje pogovarjamo o prihodnosti,” je rekel.

Konkretni predlogi naj bi se oblikovali v bodoče, saj je stvar analitikov in diplomatov, da vse skrbno analizirajo. Je pa veleposlaniku Samuelu Žbogarju že naročil, naj začne posvetovanja za novo humanitarno resolucijo o Gazi, ki se bo osredotočila na to, kako dejansko pripeljati pomoč v enklavo.

“Svet je v zelo slabi kondiciji”

Sicer pa je premier opazil, da je svet v zelo slabi kondiciji in da se dogajajo grozote, ki si jih nihče ne bi želel. “Sem po naravi tak, da se nikoli ne vdam in skušam iskati nove poti,” je zatrdil.

“Sem zelo zadovoljen s tem, kar je Slovenija v tem tednu dni uspela doseči. Na eni strani sem prepričan, da smo danes prepoznani v vsem svetu kot tisti, ki imamo enotna načela do vseh največjih svetovnih izzivov in smo upravičili zaupanje vseh, ki so glasovali za naše članstvo v Varnostnem svetu,” je izjavil Golob.

Robert Golob
Foto: PROFIMEDIA

“Res čestitke ekipi, ker pohvale, ki jih dobivam, so take, da ti je res toplo pri srcu in veleposlanik si to zelo zasluži. Ni važno, od kod prihajajo ministri, vsi govorijo isto o našem veleposlaniku in bi nam ga radi ukradli. Ampak mi ga ne damo,” je o Samuelu Žbogarju povedal Golob.

Dogajanja v Sloveniji okoli ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki je odstopila, ni želel komentirati, saj da to ni tema za ZN. Prav tako ni želel komentirati ameriške predvolilne kampanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!