“Stojimo vam ob strani, dragi prijatelji.” Kako lahko pomagate BiH?

Slovenija 04. Okt 202416:20 11 komentarjev
Robert Golob
Robert Golob (Foto: Borut Živulović/ BOBO)

Bosno in Hercegovino so prizadele obsežne poplave. Najhuje je v Jablanici in Fojnici, od koder poročajo o več smrtnih žrtvah. "Stojimo vam ob strani, dragi prijatelji," državi sporoča slovenski premier Robert Golob. Karitas in Rdeči križ sta že začela zbirati pomoč. Kako lahko pomagamo?

Bosno in Hercegovino so prizadele hude poplave: voda je odnesla več cest, številni domovi družin in posameznikov so poplavljeni, zasuti ali v celoti uničeni. V ujmi je najmanj 15 ljudi izgubilo življenje, več pogrešanih še iščejo. Vlada Federacije BiH je v celotni pokrajini razglasila izredne razmere.

Da v hudih razmerah v BiH misli na tiste, ki potrebujejo pomoč, je na družbenem omrežju vlade sporočil tudi premier Robert Golob. “Z zaskrbljenostjo spremljam razmere v BiH. Izražam vso solidarnost in pripravljenost na pomoč. Z vami smo, dragi prijatelji,” je sporočil na X.

Na ministrstvu za obrambo so za N1 dodatno pojasnili, da BiH Slovenije sicer za pomoč prek uveljavljenega sistema še ni zaprosila, a da je slovenska uprava za zaščito in reševanje že cel dan na zvezi z njihovo upravo. Slovenija bo BiH pomagala po zaprosilu, tudi oblika pomoči bo odvisna od potreb BiH.

Na družbenem omrežju X je pomoč BiH obljubila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. “Žalostno je slišati za grozno novico o uničujočih poplavah v BiH. Družinam žrtev in prizadetim izrekam sožalje. Slovenija je pripravljena nuditi pomoč. V mislih sem s prebivalci BiH,” je zapisala.

Tudi zunanje ministrstvo je na omrežju X izreklo sožalje družinam žrtev poplav v BiH. “Izražamo globoko solidarnost z vsemi državljani, ki jih je nesreča prizadela v teh težkih trenutkih. Slovenija je pripravljena pomagati,” so dodali.

Pomoč že zbirajo humanitarne organizacije

Humanitarne organizacije v Sloveniji so že začele z zbiranjem denarja za poplavljeno BiH. Z Rdečega križa so sporočili, da zbirajo finančno pomoč.

Prispevke zbirajo z nakazili na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije in s poslanim SMS-sporočilom. Materialne pomoči trenutno ne zbirajo.

Iz sklada solidarnosti je sicer Rdeči križ Slovenije danes že nakazal 5.000 evrov Nacionalnemu društvu Rdečega križa BiH, so še sporočili iz organizacije.

Pomoč je že nakazala tudi Slovenska karitas, in sicer 10.000 evrov. Organizacija je začela tudi zbirati prostovoljne prispevke. Darujete lahko z nakazilom na njihov TRR račun ali prek SMS-sporočila.

Kako lahko pomagamo

Rdeči križ Slovenije:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 0400 0027 7766 813 (odprt pri NOVA KBM OTP GROUP)
BIC: KBMASI2X
sklic: 00 96895
Namen: pomoč po poplavah BIH
koda namena: CHAR

Prispevke zbirajo z nakazili na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije in s poslanimi SMS sporočili POPLAVE5 ali POPLAVE10 na število 1919, s katerimi se prispeva pet oz. deset evrov. Materialne pomoči trenutno ne zbirajo.

Slovenska karitas:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POPLAVE BIH
Sklic: SI00 890

Prispevke zbirajo z nakazili na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije in s poslanimi SMS sporočili KARITAS5 ali KARITAS10 na število 1919, s katerimi se prispeva pet oz. deset evrov.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje