Premik v primeru zloglasnih bratov Menendez

Svet 25. Okt 202408:08 0 komentarjev
Brata Menendez
Foto: PROFIMEDIA

Visoki državni tožilec v Los Angelesu je sporočil, da podpira pogojni izpust zloglasnih bratov Menendez, ki sta bila pred 30 leti obsojena za umor staršev.

Brata Erik in Lyle Menendez sta bila pred tridesetimi leti obsojena zaradi umora staršev. Sodnik bi moral njun primer ponovno pogledati in ju pogojno izpustiti na prostost, je priporočil okrožni tožilec v Los Angelesu George Gascón.

Umor Kitty in Joseja Menendeza v njunem dvorcu na Beverly Hillsu je dolga leta vznemirjal ZDA, pred kratkim pa navdihnil Netflixove ustvarjalce, ki so po dogodkih posneli serijo. Ta je znova odprla dilemo o motivu za umor. Brata sta na sojenjih trdila, da so ju starši psihično, fizično in spolno zlorabljali, poroča BBC.

Gascón je v četrtek sporočil, da novi dokazi zahtevajo revizijo njunih dosmrtnih zapornih kazni. 53-letni Erik Menendez in 56-letni Lyle Menendez ob izreku kazni nista dobila možnosti pogojnega izpusta.

Novi dokazi: staro pismo in izpoved

Novi dokazi se nanašajo na trditve o spolnih zlorabah. Eden izmed njih je pismo Erika Menendeza, ki ga je leta 1988 naslovil na drugega družinskega člana. V njem je podrobno opisal domnevno zlorabo svojega očeta.

Drugi dokaz je podal v 80. letih prejšnjega stoletja še mladoletni član portoriške fantovske glasbene skupine Menudo. Trdi, da ga je Jose Menendez, ki je takrat delal kot izvršni direktor v založbi RCA, med obiskom na njihovem domu omamil in posilil.

brata Menendez
Brata v zaporu v času sojenja (Foto: PROFIMEDIA)

“Menim, da sta bila brata doma podvržena velikim motnjam in nadlegovanju,” je povedal tožilec. Dodal je, da za umor sicer ni opravičila, a verjame, da sta svoj “dolg do družbe” že odplačala.

Brata Menendez sta maja 2023 na urad tožilca vložila predlog, v katerem sta podrobno opisala nove dokaze v njunem primeru in zahtevala razveljavitev obsodb. Gascón je dejal, da so s sodelavci zadevo preučevali več kot leto dni, odločitev pa je sprejel v četrtek, le uro pred zelo odmevno tiskovno konferenco o tem prelomnem primeru.

Kaj sledi?

Pred bratoma je še dolga pot, preden bosta morda izpuščena na prostost, ocenjuje britanski medij. Urad državnega tožilca namerava danes na sodišče vložiti priporočilo za ponovno izrekanje kazni. Vsebovalo bo podrobnosti in dokaze, ki bodo govorili v korist nižji kazni. 

Kljub njegovi podpori bo imel zadnjo besedo sodnik, ki bo v naslednjih 30 do 45 dneh razpisal obravnavo, na kateri bo presodil argumente za njuno izpustitev. Obravnave bi se lahko udeležila tudi brata. Zaslišanje bo verjetno razdiralno za urad državnega tožilca, saj bi lahko njegovi sodelavci nastopili proti njemu, piše BBC.

Nato bo morebitni pogojni izpust preučila tudi komisija za pogojni izpust in rehabilitacijo – in če bo odbor odobril njun izpust, ga lahko guverner Kalifornije Gavin Newsom še vedno zavrne.

Dvojica o Gascónovi odločitvi ni bila vnaprej obveščena, prav tako ne člani družine Menendez. Odločitev je tožilec sicer sporočil le 12 dni pred volitvami, na katerih se mu obeta težka ponovna izvolitev. Zanikal je, da bi bila njegova napoved politična, in dejal, da je bila dolgo pričakovana.

Dilema ostaja

Primer se je začel 20. avgusta 1989, ko sta brata – takrat stara 18 in 21 let – poklicala policijo in sporočila, da sta po vrnitvi domov našla trupli staršev.

Med kazenskim sojenjem v devetdesetih letih je tožilstvo brata prikazalo kot bogataša, ki sta metodično načrtovala umora, da bi prišla do premoženja staršev. Vendar so njuni zagovorniki trdili, da sta bila brata žrtvi večletne čustvene, fizične in spolne zlorabe in da sta delovala le v samoobrambi.

Več podrobnosti o primeru si lahko preberete v prispevku: Pošasti ali zlorabljena otroka: primer bratov Menendez še vedno razburja.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!