Italija uvaja nova pravila za turiste: kaj morate vedeti

Svet 16. Avg 202405:15 6 komentarjev
Plaža na Sardiniji
Foto: PROFIMEDIA

Italijani se v boj proti prekomernemu turizmu in kaosu na najbolj priljubljenih turističnih lokacijah podajajo z uvedbo novih pravil in prepovedi. Nekatere so bolj običajne, druge malo manj. Na Sardiniji je tako denimo prepovedano uporabiti kamne za obtežitev senčnikov, na Amalfijski obali pa bodo, da bi omejili promet, ob določenih urah prepovedali vožnjo avtom s sodimi oziroma lihimi številkami registrskih tablic.

Italija je tudi na včerajšnji praznik Marijinega vnebovzetja prekipevala od obiskovalcev, tako domačih kot tujih. Po podatkih italijanskega ministrstva za turizem je dela prost dan za izlete znotraj države izkoristilo 13 milijonov Italijanov. Upoštevajoč še več milijonov turistov iz drugih držav je na dlani: vrvež, gneča in neljubi pripetljaji, ki se včasih zgodijo nevednim turistom.

V mnogih italijanskih krajih so uvedli nova pravila, da bi obvladali pričakovani kaos in se bolje spopadli z vse bolj perečo težavo prekomernega turizma.

Po novem je na nekatere priljubljene plaže, denimo na Sardiniji in v Apuliji, dovoljeno le tistim, ki obisk predhodno najavijo v aplikaciji. Prav tako bo naslednjih nekaj dni na plažah prepovedano kaditi ali nositi plastične izdelke ali celo brisače in stole.

Turizem v Rimu
Rim (Foto: PROFIMEDIA)

Na Sardiniji, katere plaže letos že beležijo rekordni obisk, so prepovedali uporabo kamnov za obteževanje senčnikov, kršitelje pa naj bi po poročanju lokalnih medijev oglobili s 500 evri kazni.

Župan sardinijskega mesta Olbia je prepovedal nočno kopanje, kampiranje na plaži, prižiganje ognja ter puščanje stolov in brisač na plaži čez noč. Mnoga mesta in letovišča na otoku zahtevajo, da se glasba ob drugi ali tretji uri ponoči ugasne.

Sardinija (Foto: PROFIMEDIA)

S fotografiranjem ovirajo promet

V Rimu, Firencah in Benetkah so medtem namestili začasne semaforje, s katerimi želijo turistom preprečiti, da bi se zaradi fotografiranja in delanja sebkov (selfijev) ustavljali na ulicah in tako ovirali promet.

Na Amalfijski obali bodo število vozil na cestah omejili tako, da bodo ob najbolj prometnih urah dneva v nekatere ulice spustili le avte s sodimi oziroma lihimi števkami registrskih tablic, na otoku Capri bodo za obljudene konce tedna za dvakrat podražili ceno vstopa, na goratem severu Italije pa bodo zaprli določene gorske poti, če bo na njih prevelika gneča.

Neapelj
Neapelj. Foto: PROFIMEDIA

Kakor druge priljubljene počitniške destinacije se tudi Italija sooča s prekomernim številom turistov na vrhuncu sezone, kar negativno vpliva tako na kakovost življenja domačinov kot na počitniško izkušnjo obiskovalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje