Presenečenje v Franciji, ki se obrača v levo: “Pripravljeni smo vladati”

Svet 07. Jul 202420:09 > 08. Jul 2024 07:17 26 komentarjev
Melenchon
Foto: Profimedia

V nedeljo se je v Franciji odvil drugi krog parlamentarnih volitev. Po vzporednih volitvah je največ mandatov osvojila leva Nova ljudska fronta, Macronovo zavezništvo je drugo, skrajna desnica pa šele na tretjem mestu. Nobena od strank ni dobila absolutne večine. Premier Gabriel Attal iz Macronove stranke je napovedal odstop.

Spodnji dom francoskega parlamenta ima 577 sedežev, za absolutno večino jih mora stranka zbrati 289.

Kot kaže, nobena od strank ni dobila absolutne večine. Po zadnjih podatkih je Nova ljudska fronta (NFP), ki združuje leve in skrajno leve stranke, vodi pa jo Jean-Luc Mélenchon, dobila 182 poslanskih sedežev. Sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona Skupaj bo imelo 168 poslancev, skrajno desni Nacionalni zbor (RN) Marine Le Pen pa 143 poslancev. Republikanci naj bi dobili 45 mandatov.

Francija volitve
Foto: Profimedia

“Še enkrat več je naša stranka rešila Francijo,” je v prvem nagovoru v nedeljo povedal Mélenchon in dodal, da bodo zdaj začeli delo na ekoloških in socialnih temah. “Skrajna desnica je nocoj daleč od večine … Volilni rezultat je rezultat veličastnega prizadevanja za mobilizacijo,” je še povedal. “Predsednik se mora prikloniti in priznati, da je to poraz, premier pa mora oditi,” je poudaril Mélenchon, ki pričakuje, da bo NFP sestavljala novo vlado. “Pripravljeni smo vladati,” je dejal vodja levice v Parizu, kjer ga je pozdravila navdušena množica.

Novo ljudsko fronto (NFP), ki se je v enotno skupino združila šele pred nekaj tedni, sestavljajo radikalno leva Mélenchonova Nepokorna Francija, zeleni oziroma stranka ekologov, socialisti in komunisti.

“To je zmaga za Novo ljudsko fronto,” je dejal vodja socialistov Olivier Faure. “Francija je rekla ne podelitvi oblasti skrajno desnemu Nacionalnemu zboru,” je dodal in poudaril, da je zdaj NFP največji blok v parlamentu in bi mu morali dovoliti, da sestavi vlado. Poudaril je, da si ne želi vlade z Macronovim sredinskim taborom. Zavzel se je za prenovo Francije, med drugim z velikimi vlaganji v zeleni prehod ter večjo obdavčitvijo najbogatejših.

Generalna sekretarka Zelenih, ki so prav tako v levi koaliciji, Marine Tondelier, je dejala, da želijo vladati, saj so zmagali na volitvah. “Danes je zmagala socialna pravičnost, danes je zmagala okoljska pravičnost in danes je zmagal narod,” je dejala.

Na trgu Place de la Republique, kjer proslavljajo zmagovalci, so izobesili ogromno francosko zastavo z napisom “Francija je stkana iz priseljencev.” Poleg francoskih v tej množici plapolajo tudi palestinske zastave. Mélenchon je napovedal čimprejšnje priznanje Palestine.

Francija volitve Francija volitve
Foto: Profimedia
(Foto: Profimedia)
Foto: Profimedia

Razočaranje skrajne desnice

V taboru Nacionalnega zbora novinarji poročajo o tišini in steklenicah šampanjca, ki so ostale neodprte. Zadnje predvolilne napovedi so kazale, da bo skrajno desni Nacionalni zbor (RN) postal največja parlamentarna stranka, a da mu ne bo uspelo doseči absolutne večine.

Jordan Bardella
Razočarani Jordan Bardella (Foto: Profimedia)

28-letni vodja RN Jordan Bardella, ki je upal, da bo naslednji premier Francije, je nagovoril podpornike. Kritiziral je “nenaravno in nečastno zavezništvo, ki je francosko ljudstvo prikrajšalo za zmago Nacionalnega zbora”. Predsednika Macrona je obtožil, da je Francijo potisnil v naročje skrajne levice Jean-Luca Mélenchona.

Kljub vsemu je RN dosegla prvo mesto na evropskih volitvah in v prvem krogu parlamentarnih volitev ter podvojila število poslancev. “To so temeljni kamni jutrišnje zmage,” je dejal Bardella.

Nekdanja dolgoletna vodja stranke Marine Le Pen pa je zatrdila, da je bila njihova zmaga le preložena in da so “semena jutrišnje zmage v današnjem rezultatu”.

Premier ponudil odstop, kako naprej?

Macron, ki je predčasne volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah, danes predvidoma ne bo nagovoril ljudstva.

Iz njegovega urada so sporočili, da Macron trenutno analizira rezultate volitev in bo počakal, da se v parlamentu sestavi celotna slika, nato bo sprejel odločitev. “Predsednik bo kot porok naših institucij spoštoval izbiro Francozov,” so zapisali.

Je pa pred Francoze stopil premier iz Macronove stranke Gabriel Attal. Dejal je, da “nocoj nobena od skrajnosti ne more zahtevati večine” in zasluge za to pripisal francoskemu duhu. Poudaril je tudi, da je bilo veliko kandidatov njihovega sredinskega zavezništva ponovno izvoljenih. “Čeprav smo dobili trikrat več mandatov od napovedi, nimamo večine. Zato bom jutri zjutraj predsedniku republike predal odstopno izjavo,” je napovedal.

Gabriel Attal
Premier Gabriel Attal je napovedal odstop (Foto: Profimedia)

Ker nobena od strank ni prejela absolutne večine, bi po poročanju Reutersa razdeljen parlament lahko vodil v nestabilno obdobje, razen če se levica uspe dogovoriti za sodelovanje z drugimi strankami. Francoska ustava določa, da naslednjih volitev ne sme biti najmanj leto dni.

Veliko naj bi bilo odvisno od razmerja moči znotraj NFP. Stranke znotraj tega zavezništva segajo od socialdemokratov do zagrizenih antikapitalistov. Nekatere zmerne socialiste bi lahko zamikalo, da bi se pridružili Macronovi skupini ter oblikovali levosredinsko vlado, piše BBC.

Če delovne večine ni mogoče sestaviti, lahko predsednik Macron od največje stranke zahteva oblikovanje manjšinske vlade. Druga možnost je imenovanje tehnične vlade, ki pa se verjetno ne bi dolgo obdržala.

76 sedežev je bilo že po prvem krogu razdeljenih kandidatom, ki so takrat zbrali več kot polovico glasov. Med njimi jih je 39 iz Nacionalnega zbora, tudi Marine Le Pen. Danes so izvolili še preostale poslance in poslanke. Med obema krogoma je kandidaturo umaknilo 224 kandidatov levice in sredine, s čimer so želeli omogočiti čim večje število glasov tistemu, ki bo stal nasproti kandidatu skrajne desnice.

Že v soboto so volili na francoskih čezmorskih ozemljih. Na Guadeloupu so sicer štirje dosedanji poslanci iz vrst neodvisnih in levice ohranili sedeže v skupščini, medtem ko je na Martiniku in v Gvajani zmagala levica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje