Prestopil hrvaško mejo, a ni prijavil ene stvari. Zdaj bo plačal 5.000 evrov

Svet 17. Okt 202409:07 0 komentarjev
mejno prehod, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Brčko
Foto: PROFIMEDIA

Na mejnem prehodu Stara Gradiška so hrvaški cariniki pri moškem našli večjo količino neprijavljene gotovine.

Po zakonodaji Evropske unije je treba pri vstopu v povezavo carinskim službam prijaviti vnos gotovine, ki presega 10.000 evrov.

Prav tega pa ni storil voznik avtomobila s hrvaškimi registrskimi tablicami na mejnem prehodu Stara Gradiška med Hrvaško in Bosno in Hercegovino. Cariniki so namreč v njegovi prtljagi našli 20.000 evrov gotovine, poročajo hrvaški mediji. Kršitev hrvaškega zakona o deviznem poslovanju bo neimenovanega moškega zdaj stala 5.100 evrov.

Najdeno gotovino so cariniki kršitelju začasno zasegli, vrnili pa mu jo bodo, ko bo plačal kazen.

Zgodilo se je tudi Ronaldovi mami

Zagotovo najbolj “slaven” zaseg gotovine na evropskem mejnem prehodu v zadnjih letih pa se je zgodil materi nogometaša Christiana Ronalda.

Leta 2015 so na madridskem letališču cariniki v njeni torbici našli 55.000 evrov neprijavljene gotovine. Dolores Aveiro je na letališču čakala na let za Portugalsko. Po takratni španski zakonodaji so lahko potniki iz države odnesli največ do 10.000 evrov gotovine, višek pa bi morali prijaviti oblastem.

Tudi Aveiro so denar (45.000 evrov) takrat zasegli in ji pustili, da je na Portugalsko odpotovala z dovoljenimi 10.000 evri. Zaseženi denar so ji vrnili, ko je plačala 600 evrov kazni. Kot je takrat poročal britanski BBC, je njen sin, ki je takrat igral za španski Real Madrid, na teden zaslužil 350.000 evrov. Zakaj je imela s seboj toliko gotovine, nogometaševa mati ni znala pojasniti.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!