Pretresljiva zgodba ranjenega delfina, ki je osvojil srca Dalmatincev

Svet 16. Jul 202420:16 0 komentarjev
delfin Oliver
Foto: Institut plavi svijet

Na Hrvaškem odmeva pretresljiva zgodba delfina Oliverja, ki ima okoli repa ovite ostanke ribiške mreže. Domačini s strahom v očeh nemočno pogledujejo proti delfinu, ki utrujeno plava v Novigradskem morju. Prvi poskus strokovnjakov, da bi ga rešili, za zdaj ni bil uspešen.

Domačini manjšega naselja Meka Draga so minuli teden z obale s cmokom v grlu znova pogledovali proti Novigradskemu morju, precej zaprtemu zalivu v bližini Zadra. Okoli repa delfina Oliverja, ki so ga domačini vzeli za svojega, je še vedno ovita vrv, ki jo delfin že vse od lanske jeseni vleče za sabo.

“Zelo težko diha, slišal sem ga, ker sem ga posnel,” je za hrvaško javno televizijo HRT dejal domačin Zvonko Anić. “Ni mu lahko,” je dodal.

Domačini so na delfina, ki po ocenah strokovnjakov šteje med pet in šest leti, navezani. Sami so ga poimenovali Oliver. V treh letih, odkar si je delfin Novigradsko morje izbral za svoj dom, pa jim je močno prirasel k srcu, zato nikakor ne morejo brezbrižno pogledati stran.

“Tako ne more funkcionirati, to je njegovo krmilo,” je pojasnil Mile Bašić, rejec dagenj. Samemu pa se mu ne bo uspelo rešiti.

delfin Oliver
Foto: Institut plavi svijet

Kako dolga je vrv, je od daleč težko reči, saj je večino časa pod vodo. Očitno pa je, da Oliverja vrv utruja.

Tamkajšnji prebivalci so že večkrat opozorili, da je treba delfinu pomagati. Poklicali so celo na interventno številko 112, k ukrepanju pa so pozvali tudi strokovne organizacije. “Imamo vsa mogoča društva za zaščito živali, ko pa je treba nekaj postoriti, ni nikogar,” je bil kritičen Bašić.

Po glasnih klicih na pomoč domačinov, ki so minule dni odmevali tudi v hrvaških medijih, se je odzvala neprofitna organizacija Inštitut plavi svijet. Njihovi strokovnjaki so v petek obiskali Novigradsko morje, da bi prikupnega delfina osvobodili vrvi.

Ugotovili so, da je vrv, ki jo delfin vleče za sabo, dolga malo več kot en meter. Nič hudega sluteči Oliver, ki je radovedno švigal po morju, se je verjetno zapletel v ribiško mrežo. Čeprav se mu je uspelo izmotati iz nje, pa je del vrvi, ki jo je odtrgal, ostal zapleten okoli njegovega repa, so pojasnili na inštitutu.

Misija reševanja delfina Oliverja pa je splavala po vodi. Strokovnjakom se namreč delfinu nikakor ni uspelo približati na več kot deset metrov. So pa s pomočjo fotografij in videoposnetkov lahko ocenili njegovo zdravstveno stanje. Strokovnjaki so potrdili to, na kar so domačini opozarjali. Vrv je okoli Oliverjevega repa zapletena že več mesecev. Zaradi neprestanega draženja predela okoli vrvi pa so delfinu diagnosticirali hipertrofijo tkiva.

delfin, ki ima ovito vrv
Foto: Institut plavi svijet

Oliver ni življenjsko ogrožen, pravijo. “Zaenkrat uspešno plava, se potaplja in prehranjuje, zagotovo pa mu vrv predstavlja precejšnjo težavo, saj se rana ne more zaceliti, kar ga ovira pri plavanju.” Ker je delfin kljub vsemu v dobri kondiciji in se lahko sam prehranjuje, so raziskovalci po več urah misijo do nadaljnjega opustili. Kot pravijo, bodo budno bdeli nad stanjem priljubljenega delfina ter ustrezno ukrepali, če pride do kakršnihkoli sprememb.

Kljub pomirjujočemu tonu inštituta mnoge skrbi, da bi se delfin z vrvjo zapletel za bojo. Če bi se to zgodilo globoko pod gladino morja, Oliver ne bi mogel splavati na površje in zajeti zrak. Zadušil bi se.

Čeprav si ob pogledu na delfina marsikdo želi pomagati, na inštitutu pravijo, da naj sami ne poskušajo reševati delfina. “Ne približujte se mu, ne skušajte se potapljati z njim, se ga dotikati ali hraniti,” so zapisali. Bodo pa veseli fotografij, videoposnetkov ali drugih obvestil domačinov. Z njihovo pomočjo bodo strokovnjaki lahko dovolj hitro ukrepali.

Ne le tamkajšnjih prebivalcev, zgodba živahnega Oliverja, ki je zakrožila po spletu, se je v zadnjih dneh dotaknila mnogo ljudi, ki upajo na srečen razplet. Kdaj bi se lahko reševalna akcija nadaljevala, za zdaj še ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!