Pretresljive izpovedi iz BiH: Mojo Hano je hudournik s skalami odnesel do jezera

Svet 06. Okt 202416:44 1 komentar
Poplave v Bosni in Hercegovini.
Poplave v Bosni in Hercegovini. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

V Bosni in Hercegovini, kjer je apokaliptična vodna ujma vzela 20 življenj, reševalci že tretji dan zapored mrzlično iščejo najmanj deset pogrešanih. Med tem iz opustošenih območij prihajajo pretresljive zgodbe preživelih.

Emir Begović je eden tistih prebivalcev Donje Jablanice, ki je pred podivjanim hudournikom, ki je s seboj odnašal vse, uspel rešiti svojo družino in sebe.

“Vse se je zgodilo v nekaj sekundah. V hiši smo bili žena, otrok, jaz in dvoletni vnuk. Voda je prišla tako sunkovito, da je razbila vrata in butnila v spalnico. Bilo je srhljivo, ” je v solzah pretresljiv dogodek opisal za N1 BiH.

“Pol hiše je odnesla voda, mi pa smo ostali v spalnici. Klicali na pomoč, a nihče ni mogel do nas. Čakali smo dve uri in voda se je končno ustavila,” je dejala. Takrat so skočili skozi, okno, ki so ga že prej sami razbili, nato pa varnost poiskali pri sosedu na drugi strani potoka.

Poplave v Bosni in Hercegovini.
Posledice poplav v Donji Jablanici v Bosni in Hercegovini. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

V zadnjih sekundah se je uspelo rešiti Alimu Hakaloviću iz Buturović Polja. S pomočjo sosedov mu je zadnji trenutek uspelo iz hiše izvleči ženo in otroke.

“Ko sem šel po stopnicah z dvema torbama v rokah, je pol hiše odneslo. Razmišljali smo, da bi zbežali k prijatelju, a smo si hvala bogu premislili. Njegova hiša je zravnana z zemljo.”

Novinarska ekipa N1 BiH je govorila tudi z Diano Stil, ki je na lastne oči videla, kako uničujoč hudournik odnaša avto, v katerem je sedel njen sorodnik Ranko Orozo. “Avto se je prevrnil in obstal. Na začetku ga zaradi vode nismo videli, ko pa se je umaknila, sem ga zagledala,” je dejala v solzah.

50-letnika so danes pokopali, na pogrebu pa se je kljub neprehodnim cestam in dejstvu, da je v poplavah veliko ljudi ostalo brez strehe nad glavo, zbrala velika množica ljudi.

Število mrtvih se je povzpelo na 20

Oblasti hercegovsko-neretvanskega kantona so do sobote zvečer uradno potrdile 15 smrtnih žrtev, od tega 13 v Jablanici in dve v Konjicu. Še tri osebe so v ujmi, ki je državo zajela pred tremi dnevi, izgubile življenje v Fojnici v srednjebosanskem kantonu.

Danes pa so reševalci v Dolnji Jablanici na severu hercegovsko-neretvanskega kantona odkrili še dve trupli. Kot je pisal portal Klix.ba, so ju našli na kraju, kjer se je ogromna količina kamenja in odpada iz kamnoloma vsula na naselje.

Poplave v Bosni in Hercegovini.
Pogreb Ranka Oroze, ki je življenje izgubil uničujočih poplavah v Bosni in Hercegovini.

Poročali smo že o nosečnici, ki je v osmem mesecu nosečnosti izgubila otroka. Zdaj je na družbenem omrežju Facebook pretresljivo izpoved objavila njena sestra Selma.

“Kot mnogi že vedo, je moja sestra Hana (Hanadi) Maslo in njena družina na žalost izgubila vse. Poplave so jim odnesle dom, vse, kar so imeli. Mojo nosečo Hano je hudournik s kamenjem in skalami odnesel skoraj do jezera. Hana je bila v osmem mesecu nosečnosti in je otroka izgubila. To, da je moja sestra preživela, je božji čudež.”

Poplave v Bosni in Hercegovini.
Poplave v Bosni in Hercegovini. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)h.

Zakonca Imamović iz Donje Jablanice sta v trenutku, ko je prišel hudournik, izgubila osem članov družine. “Zakonca sta preživela pekel. Grozni hudournik, ki je prinesel ogromne količine kamenja, je z obličja zemlje v trenutku odnesel hiši moževe sestre in brata. V trenutku je izgubil osem članov družine,” objavo namestnice ministra za človekove pravice in begunce Duške Jurišić povzema N1 BiH.

Preživela družina je v šoku. “Sodelovali so v iskalni akciji in sami našli trupla najdražjih,” je dodala Jurišić.

Cecilija Anđelić iz Trusina je tako kot mnogi izgubila vse svoje premoženje. Ostala so ji le oblačila, ki jih je nosila, ko je zbežala pred katastrofo. Voda ji je odnesla celotno hišo, izgubila je sorodnika.

“To je groza. Bogu sem hvaležna, da sem živa. Od doma sem odšla malo čez 20. uro. Takrat je malo deževalo. Tu na hribu imam brata in očeta, bila sem z njima. Moj sorodnik pa je ostal v moji hiši, saj ni bil pokreten. Ko je udaril vodni val, je porušil tudi hišo in z njo odnesel tudi sorodnika,” je dejala za N1 BiH.

Poplave v Bosni in Hercegovini.
Cecilija Anđelić iz Trusina je v poplavah izgubila vse svoje premoženje. (Foto: N1 BiH)

Reševalci — proti Bosni in Hercegovini so že krenile tudi slovenske ekipe — med ruševinami in kamenjem še naprej iščejo pogrešane. Prav danes so, ker ceste niso prevozne, prehodili več kilometrov in na nosilih na varno odnesli upokojenca, ki je potreboval pomoč.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje