Pretresljivo dogajanje v New Yorku: voda zalila podzemno železnico in domove

N1 video 02. Sep 202108:09 > 20:58 0 komentarjev

Oblasti v zvezni državi New York so zaradi obilnega deževja in poplav, ki jih je povzročila tropska nevihta Ida, razglasile izredne razmere. Voda je zalila podzemno železnico in jo pretežno zaprla, zalilo je številne domove in kleti, mediji pa poročajo o 22 smrtnih žrtvah.

Guvernerka zvezne države New York Kathy Hochul je izredne razmere razglasila v zgodnjih jutranjih urah, da bi, kot je zapisala po Twitterju, pomagala Newyorčanom, ki jih je prizadelo neurje.

Pred tem je izredne razmere za samo mesto New York že razglasil tamkajšnji župan Bill de Blasio, ki je dodal, da se mesto ob rekordnih količinah padavin, poplavah in nevarnih razmerah na cesti spopada z “zgodovinskim vremenskim dogodkom”.

Ida v New Yorku Ida v New Yorku
REUTERS/Brendan McDermid
Ida v New Yorku Ida v New Yorku
REUTERS/Mike Segar
Ida v New Yorku Ida v New Yorku
REUTERS/Jonathan Oatis
Ida v New Yorku Ida v New Yorku
REUTERS/Brendan McDermid

Posnetki na družbenih medijih prikazujejo, kako se voda zliva v podzemne postaje in domove ter poplavlja ceste. Glede na navedbe vremenoslovcev je v newyorškem Centralnem parku v eni uri padlo rekordnih osem centimetrov dežja.

Policija poziva ljudi, naj se izogibajo cestam, gasilci pa se odzivajo na klice iz celega mesta. Podzemna železnica je v pretežni meri zaprta, številne železniške in letalske povezave tako iz New Yorka kot New Jerseyja so prekinjene.

Umrlo vsaj 22 ljudi

Postaje podzemne železnice mesta New York so se spremenile v hudournike s slapovi. Ponoči je bilo pod zemljo ujetih najmanj 17 vlakovnih kompozicij z vsemi potniki, ki so se povzpeli na sedeže, da se umaknejo poplavni vodi. Sistem so zaprli, uspešno rešili vse potnike, vendar so ostanki Ide zahtevali več žrtev v Queensu in Brooklynu ter v New Jerseyju.

Umirali so ljudje v kletnih stanovanjih ali tisti, ki so se v strahu pred tornadi, na katere so oblasti opozarjale, umaknili v kletne prostore. V Centralnem parku so v sredo zvečer v uri namerili rekordnih devet centimetrov dežja, gasilci in policisti so po mestu rešili več sto ljudi, ki so jim poplave stregle po življenju, središče Manhattna pa se je spremenilo v vodni park.

Peti najmočnejši orkan v zgodovini ZDA

Ida je v nedeljo dosegla ZDA kot orkan četrte kategorije, ob pomikanju proti severu pa je nato sicer oslabela, a še vedno povzročala veliko škodo in poplave. Več sto tisoč domov v zvezni državi Louisiana ostaja brez elektrike in pitne vode, v New Orleansu velja nočna policijska ura.

V primerjavi z avgustom 2005, ko je mesto prizadel orkan Katrina, so nasipi in jezovi okoliških jezer tokrat vzdržali. Prizadeto območje bo v petek obiskal predsednik Joe Biden.

Ida je bil peti najmočnejši orkan v ameriški zgodovini, ki je povzročil za več kot 50 milijard dolarjev škode. Zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema) je poslala na teren 3.600 uslužbencev, ki pomagajo v Louisiani, Mississippiju, na Floridi, v Alabami, Georgii in Teksasu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!